Autor: Rivo Sarapik • 26. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksehäirega logistikute arv kasvas 200%

Krediidiinfo koostatud maksekäitumise ülevaatest selgub, et maksehäiretega veondus-laofirmade arv kasvas esimesel poolaastal 202%, mida on ettevõtluse keskmisest (168%) rohkem.

Samuti kasvas sektoris maksuvõlglastega ettevõtete arv - 28% võrra.

Veonduse-laonduse maksuvõlgade summa moodustas tänavu esimesel poolaastal 171,7 mln krooni. Kasv eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 129,9%. Maksuhäirete summa aga kasvas 751% ehk 215 mln kroonini.

See näitaja on valdkondadest üks paremaid - finants- ja kindlustusfirmade maksehäirete summa kerkis näiteks ligi 7800%.

Krediidirisk on 36% veonduses tegutsevatel firmadel. Uuringu keskmine moodustas 31%.

Enamuse maksehäiretega ja maksuvõlgadega firmadest moodustavad kuni 10 töötajaga mikroettevõtted.

Krediidiinfo krediidirisk baseerub lühi- ja pikaajalise maksejõuetuse tõenäosuse arvutusel ehk ennustab krediidiriski. Maksehäiret nimetatakse lühiajaliseks kui maksehäire keskmine pikkus on väiksem kui 120 päeva. Maksehäiret nimetatakse pikaajaliseks kui ettevõtte on pankrotis või ettevõtte maksehäirete keskmine pikkus ületab 120 päeva. Ettevõtte krediidirisk on kõrge, kui selle pikaajaline maksejõuetuse tõenäosus on lubatud normist suurem.

Olulisteks näitajateks maksjõuetuse tõenäosuse arvutamisel on maksehäiretele ja maksuvõlgadele lisaks ka ettevõtte juhi taust, finantsinfo ning tegevusala.

Aktiivsete ettevõtete maksekäitumise statistika 2008. ja 2009. aasta esimese poolaasta valimi suuruseks kujunes 53 315 ettevõtet, mis on 2,9% suurem, kui 2007. ja 2008. aasta teise poolaasta statistika puhul.

Uuringus võrreldakse Eestis aktiivselt tegutsevate ettevõtete maksekäitumist 2008. ja 2009. aasta esimesel poolaastal. Maksehäireregistri statistika põhineb Ametliku Maksehäireregistri ning Maksu- ja Tolliameti andmetel.

Ametlik Maksehäireregister on AS Krediidiinfo hallatav register, mis sisaldab viivitusse jäänud makseid nii ettevõtete kui ka eraisikute kohta. Maksehäire on laenusaaja poolt rahalise kohustuse täitmata jätmine rohkem kui 45 päeva arvates maksetähtpäevale järgnevast päevast. Maksehäireks loetakse võlgnevust alates 500 kroonist koos intresside ja viivistega. Maksuvõlgade osas on Maksehäireregistri statistikasse kaastatud võlad alates 10 000 kroonist.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077