Autor: Rivo Sarapik • 24. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Veerandi juuni kaubavahetusest andsid naftasaadused

Juunis eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 9,4 miljardi ning imporditi 9,8 miljardi krooni eest, teatab Statistikaamet. Veerandi kaubavahetusest moodustasid naftasaadused.

Tänavu juunis oli kaupade eksport 13% ja import 30% väiksem kui aasta tagasi samal ajal. Kaubavahetuse puudujääk oli 0,4 miljardit krooni, mis on ligi kaheksa korda väiksem kui eelmise aasta juunis. Koguekspordist 27% moodustasid mineraalsed tooted, millest valdav osa olid naftasaadused.

Naftasaaduste eksport oli juunis üle kahe korra suurem kui eelmisel aastal samal ajal. Et eksporditi varasematel kuudel sisse veetud kaupu, tekkis naftatoodete kaubavahetuses 0,2 miljardi kroonine ülejääk. Kõikide teiste kaubajaotiste toodete eksport võrreldes eelmise aasta juuniga vähenes.

Juuni impordist moodustasid samuti ligi veerandi (24%) naftatooted. Võrreldes eelmise aasta juuniga jäi nende import samale tasemele, teiste kaubajaotiste importkäibed aga vähenesid oluliselt.

Eesti ekspordis olid juunis peamised sihtriigid Soome (15% koguekspordist), Ameerika Ühendriigid (12%) ja Rootsi (10%). Võrreldes eelmise aasta juuniga suurenes oluliselt eksport Ameerika Ühendriikidesse, Nigeeriasse ja Prantsusmaale naftasaaduste ekspordi kasvu tõttu. Samas vähenes eksport lähematesse naaberriikidesse.

Peamised riigid, kust Eestisse juunis kaupu imporditi, olid Soome (14% koguimpordist), Leedu (12%) ja Venemaa (10%). Eelmise aasta juuniga võrreldes vähenes kaupade import enamikust Eesti peamistest partnerriikidest, kõige rohkem aga Saksamaalt ja Rootsist. Suurenes kaupade import Venemaalt ja Ameerika Ühendriikidest. Naftasaaduseid veeti sisse peamiselt Leedust ja Venemaalt.

Et 2008. aasta esimesel poolel olid Eesti väliskaubanduse näitajad oma kõrgtasemel, siis tänavu esimesel poolaastal vähenes eksport 27% ja import 36%. Samas oli kaubavahetuse puudujääk ligi kolm korda väiksem kui eelmise aasta esimesel poolel.

Tänavu maiga võrreldes suurenes kaupade eksport 17% ja import 15%. Et suurenemine oli tingitud peamiselt naftasaaduste kaubavahetuse kasvust, ei saa veel rääkida väliskaubanduse üldisest elavnemisest.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077