Autor: Rivo Sarapik • 21. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kapo: Arctic Sea kaaperdajaist Eesti kodanikke üks

Kaitsepolitseile teadaolevalt on Vene võimud Arctic Sea juhtumiga seoses kinni pidanud kuus Eesti elanikku.

Neist kaks Venemaa kodanikud, üks Eesti kodanik ja kolm isikut on määratlemata kodakondsusega. 

Kõik kinnipeetud on meessoost, sündinud ajavahemikul 1964 – 1980.a. Enamik neist on kuritegeliku taustaga – varem karistatud narko-, isiku- ja varavastaste kuritegude eest.

Ametlikku õigusabipalvet ega muud kinnitavat teavet toimunu kohta Venemaalt Eestile seni laekunud ei ole.

Samas võib täna rahvusvahelises meedias avaldatud video – ja fotomaterjali põhjal siiski väita, et neil näidatud kahtlusalused sarnanevad isikutele, kelle võimaliku seotuse kohta toimunuga on Kaitsepolitseiametile varem teavet laekunud.

Tuvastamaks Eestist pärit isikute seotust kaubalaeva Arctic Sea väidetava kaaperdamisega alustati 18.08.2009 kriminaalasi Karistusseadustiku § 110 tunnustel. Kriminaalmenetluse läbiviimise eesmärgiks on aidata igakülgselt kaasa antud raske rahvusvahelise kuriteo asjaolude väljaselgitamisele.

Eile hilisõhtul edastas Vene Föderatsiooni Prokuratuuri juures asuv Juurdluskomitee Eesti suursaatkonnale Moskvas ametliku informatsiooni, milles oli kirjas Vene võimude poolt Arctic Sea juhtumiga seoses kinnipeetud isikute nimed. Kaitsepolitsei ja Riigiprokuratuuri andmeil on kinnipeetuist kaks Venemaa kodanikud, üks Eesti kodanik ning kolm isikut on määratlemata kodakondsusega.

„On kahetsusväärne, et Vene Föderatsiooni ametivõimudel kulus Eesti ametivõimude ametlikuks informeerimiseks nii kaua aega, vaatamata sellele, et Vene kaitseminister jagas vastavasisulist infot ajakirjandusele juba käesoleva nädala algul,“ välisminister Urmas Paet. „Hea tava kohaselt informeeritakse õigusrikkujate kinnipidamisest asjasse puutuvaid riike enne info avalikkusele teada andmist,“ lisas ta.

Vastavalt konsulaarseadusele peab Eesti riik osutama konsulaarabi nii Eesti kodanikele kui ka Eestis elamisloa alusel elavatele määratlemata kodakondsusega isikutele. Eesti suursaatkond Moskvas uurib, kas nimetatud isikutele on tagatud kõik õigused ning vajadusel osutab konsulaarabi.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077