Autor: Rivo Sarapik • 17. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kilgi Pärnu Sadam teenis kasumit

Pooleldi Rein Kilgile kuuluv Pärnu Sadam teenis möödunud aastal 13,2 mln krooni kasumit.

Pärnu sadamat külastas eelmisel aastal kokku 499 laeva, kaubakäive ulatus 1,247 mln tonnini. Enamuse kaubavoost moodustasid eksporditav toorpuit ja puidutooted ning turvas ja turbatooted, kirjutab ettevõtte juht Mati Einmann aasta-aruandes.

53,7 mln kroonise käibe juures teenis sadam eelmisel aastal 13,2 mln krooni kasumit. Näitajad paranesid aastaga kolm korda. Kasumit ei jagata. Möödunud aastal maksis sadam dividende kolm mln krooni.

Käive koosnes sadamat külastavate kauba-aluste kanalitasudest ja kaisid külastavate laevade külastustasudest, samuti stividori- ja laadimisteenuste osutamisest. Lisaks pakub sadam puksiiri- ja süvendsuteenust ning laoplatside renditeenust.

Ettevõtte juhatuse liikme tasud moodustasid 496 250 krooni. Sadam andis esimesel poolaastal tööd 14 ja teisel poolaastal 43 inimesele, tööjõukuludeks kulus 7,9 mln krooni.

Möödunud aasta 1. juulil allkirjastasid OÜ Pärnu Stividorid ja AS Pärnu Sadam stividorifirma üleandmise lepingu, mille järgi annab esimene Pärnu Sadamale üle ettevõtte koos lepingute ja kohustustega.

Äritegevuse ümberkorraldamist Pärnu sadamas finantseeris Nordea Pank 16 mln Euro ehk 250 mln krooni ulatuses, millest 140 mln kasutati varasemate laenude refinantseerimiseks ning 110 mln krooni uute kinnistute soetamiseks laoplatside ja terminalide ehitamiseks. Sadama-ala suurenes 13,6 hektarilt 26,5 hektarile ja valmis puiduterminali ehituse esimene etapp suuruses. Tänavu plaanib sadam investeerida 60 mln krooni.

Sadama laenukohustuste maht oli detsembri lõpu seisuga 240,01 mln krooni, millest lühajalist laenu 17,8 mln krooni.

AS Pärnu Sadam omanikud on võrdselt Rein Kilgile valdusfirmale Transcom kuuluv Pärnu Kaubasadam AS ja Rikaste TOPi ärimeestele Mati Einmannile ja Juhan Pihelbule kuuluv A & O AS.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077