Autor: Rivo Sarapik • 13. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

BLRT Grupi kasum kasvas mullu üle 50%

ASi BLRT Grupp kasum ulatus eelmisel aastal 762 miljoni kroonini, kasvades aastaga üle 50%. Ettevõtte käive suurenes ligi kolmandiku võrra.

Fjodor Bermani juhitava BLRT Grupi müügitulu oli mullu 5,99 miljardit krooni, aasta varem 4,62 miljardit. Müügitulust moodustas eelmisel aastal 54% toodangu ja kaupade ning 46% teenuste müük. Toodangu ja kaupade müük kasvas aastaga 24,4%, teenuste müük 36,6%.

Laevade ehituse ja remondi käive ulatus BLRT Grupis 2,15 miljardi kroonini. Kui laevade remondi maht kasvas aastaga 22 protsendi võrra, siis laevade ehitamise käive suurenes BLRT Grupis 163 protsenti.

Ekspordi osa BLRT Grupi müügist oli eelmisel aastal 83,2 protsenti, kasvades aastaga ligi 4 protsendipunkti võrra. Toodangu müük välisturgudele suurenes mullu 36,1 protsenti, seda eelkõige turu geograafilise laienemise tulemusena. Skandinaaviamaade kõrval lisandusid turgude hulka mitmed Euroopa Liidu ja Aasia riigid, seisab BLRT Grupi majandusaasta aruandes. Põhiliste sihtriikidena tõi BLRT Grupp välja Norra, Saksamaa, Leedu, Soome ja Läti.

Majandusaasta aruande järgi jätkus eelmisel aastal kontserni traditsioonilise äritegevuse mahtude stabiilne kasv ja varasematel aastatel saavutatud turuosa kindlustamine. Lisaks astuti samme turuosa suurendamiseks laevaehituse metallide tarnimise ja energeetikaga seotud projektide valdkonnas.

Eelmisel aastal investeeris BLRT Grupp materiaalsesse ja immateriaalsesse põhivarasse kokku 487,4 miljonit krooni, mis on üle-eelmise aastaga võrreldes ligi saja miljoni krooni võrra väiksem summa. Eelmise aasta lõpu seisuga ulatus BLRT Grupi põhivara 2,39 miljardi kroonini.

Lühiajalisi laenukohustusi oli ettevõttel detsembri lõpu seisuga 239,1 miljonit krooni (aasta varem 378,4 mln kr). Pikaajalisi laenukohustusi oli BLRT Grupil eelmise aasta lõpus 342,6 miljonit (tunamullu 444,7 mln kr). Laenude tagatiseks on seatud hüpoteek kontsernile kuuluvatele kinnistutele.

BLRT Grupi teatel reinvesteeritakse kogu teenitud kasum tegevuse laiendamisse, lähiaastail pole plaanitud maksta dividende ei ema- ega ka tütarettevõtetest. Kontserni jaotamata kasum ulatus eelmise aasta lõpu seisuga 3,54 miljardi kroonini, millest dividendideks saaks jagada maksimaalselt 2,8 miljardit.

Raha oli kontserni kassas ja arvelduskontodel eelmise aasta lõpus 172,8 miljonit krooni võrrelduna 375,2 miljoniga aasta varem. Tähtajalises deposiidis seisis vastavalt 534,7 ja 171,4 miljonit krooni. Arvelduskonto ja deposiidid teenisid mullu intressi vahemikus 5-6,5% aastas, mis on üle-eelmise aasta intressidega võrreldes 1-1,5 protsendipunkti enam.

BLRT Grupi töötajate arv eelmisel aastal oli 127, kogu BLRT kontsernis töötas mullu 3247 inimest. Kontserni tööjõukulud ulatusid eelmisel aastal 904,8 miljoni kroonini, kasvades aastaga 23,4 protsenti. Võrdluseks – aastal 2007 suurenesid tööjõukulud 30,1 protsendi võrra.

Kontserni ettevõtete juhatuse ja nõukogu liikmed ning teised kontserni juhtkonda kuuluvad inimesed said mullu palga, preemia ja muu hüvitisena 55,7 miljonit krooni. Võrdluseks oli aasta varem sama näitaja 35,4 miljonit.

AS BLRT Grupp on kontserni BLRT Grupp emaettevõte. Kontserni kuulub 77 tütarettevõtet viies riigis: lisaks Eestile Lätis, Leedus, Venemaal ja Soomes. Emaettevõtte põhitegevuseks on tütarettevõtete juhtimine ning kinnis- ja vallasvara rendile andmine. Kontserni BLRT Grupp põhitegevuseks on laevade ehitamine ja remont, metalli ost ja müük, metallkonstruktsioonide valmistamine ja transporditeenused.

ASi BLRT Grupp suurimad aktsionärid on juhatuse esimees Fjodor Berman (38,7%), juhatuse liige Valeri Kovalenko (22,9%) ja nõukogu liige Mihhail Gnidin (16,3%).

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077