Autor: Rivo Sarapik • 12. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

SAS teenis poolaastalt pea kolm miljardit kahjumit

49% ulatuses Estonian Airi omanik SAS teenis poolaastaga 35,5 mlrd Eesti kroonise käibe juures ligi 2,7 mlrd krooni puhaskahjumit. Käive vähenes 12,1% võrra.

Enamus kahjumist teeniti teisest kvartalist, mille tulemused jäid lennufirma juhi teatel ootustele alla. Viimane kvartal andis ligi 19 mlrd kroonise käibe juures tulemuseks 1,5 mlrd krooni puhaskahjumit.

Reisijate arv vähenes poolaastaga 16,4%, ulatudes 12,6 miljonini. Langus oli kiirem teises kvartalis, mil reisijate arv kahanes 17,1%.

SASi tegevjuht Mats Jansson kommenteeris, et majandusolud olid teises kvartalis jätkuvalt väga kehvad. Positiivsena tõi ta samas välja, et lennukite täituvus on stabiliseerunud, mis näitab, et mahukärped hakkavad vilja kandma. Lennukite täituvus ulatus juulis 83,8%ni, mis on 3,6% võrra parem aastataguse juuliga võrreldes.

Lennufirma strateegia Core SAS ehk keskendumine Põhjamaade turule ja äriklassireisijale, on tegevjuhi hinnangul end õigustanud. Samuti on SASil käimas kulude kokkuhoiuprogramm, mis peaks kahe aastaga aitama säästa pea 6,8 mlrd krooni kulusid. Tehtud on struktuurireforme ning kärbitud lendude mahte ja saadetud lennukeid liisingfirmale tagasi.

Samas pole tegevjuhi hinnangul õnnestunud sama hästi palkade vähendamine ning läbirääkimised lennufirma 39 ametiühinguga käivad. Eesmärgiks kuni 20% palga- ja pensionitekärbe. See on osa lennufirma uuest, täna välja kuulutatud ja kolme miljardi krooni väärtuses kulusid kärpiva kokkuhoiuprogrammi, mis tähendab ka 1500 töökoha koondamist.

SAS kavatseb jätkuvalt loobuda Estonian Airist, samuti müüa osalused lennufirmades Air Greenland, Skyways ja Trust. Lisaks loobuda kaubakäitlusega tegelevast Spiritist. Lufthansaga on pooleli kõnelused SASi 20% osalust lennufirmas British Midland Airways.

Möödunud aastal 25,4 mln reisijat vedanud SAS ootab sellelt aastalt reisijatearvus langust.

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077