Autor: Rivo Sarapik • 6. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kütuseaktsiisi seitsme kuuga pea 60% eelarvest

Juuli lõpuks oli maksu- ja tolliameti andmetel riigieelarvesse laekunud 35,7 miljardit krooni ehk 56,3 protsenti eelarves planeeritud maksutuludest.

Juulis tasuti makse 6,2 miljardit krooni. Eelmise aasta seitsme esimese kuuga laekus riigieelarvesse 40,7 miljardit krooni ehk 55,4 protsenti eelarves planeeritud maksutuludest, teatas rahandusministeerium.

Kuigi juulikuu maksulaekumised on eelarves planeeritust kokkuvõttes veidi paremad, on tegemist siiski ühekordsete mõjuritega. Selle põhjuseks on peamiselt oodatust märgatavalt suuremal määral laekunud juriidilise isiku tulumaks ning maksumäära tõusule eelnenud varude soetamine juuni lõpus. Arvestades majanduskeskkonna ning eelkõige tööturu arenguid, on aasta perspektiivis oodata jätkuvat maksulaekumiste vähenemist.

Sotsiaalmaksu on seitsme kuuga tasutud 17,1 miljardit krooni ehk 58,6 protsenti eelarves kavandatust, mida on oodatust märgatavalt vähem. Juulis tasuti sellest 2,6 miljardit krooni. Sotsiaalmaksu jätkuvat alalaekumist võrreldes eelarves planeerituga on oodata ka järgnevatel kuudel, peamiselt olukorra tõttu tööturul. 

Füüsilise isiku tulumaksu on seitsme kuuga tasutud 62,3 miljonit krooni ning juulis tasuti sellest 211,8 miljonit krooni. Juulikuu alguseks oli maksu- ja tolliamet tagastanud valdava osa füüsilise isiku tuludeklaratsioonide alusel tagastamisele kuulunud 2,6 miljardist kroonist. Tulenevalt kohtulahendist tagastati juulis Sylvesteri omanikele vaidlusalune füüsilise isiku tulumaksu summa 341,4 miljonit krooni.

Kohalikele omavalitsustele laekus juulis füüsilise isiku tulumaksu 967,7 miljonit krooni.

Juriidilise isiku tulumaksu tasuti juuli lõpuks 2,2 miljardit krooni, mis moodustab 90,1 protsenti eelarves planeeritust. Juulis tasuti juriidilise isiku tulumaksu 787,4 miljonit krooni. Juriidilise isiku tulumaks on ainsa maksuna ületanud märgatavalt eelarves oodatud taset.

Käibemaksu on seitsme kuuga tasutud 10,5 miljardit krooni, mis on 54,3 protsenti eelarves planeeritust. Juulis tasuti käibemaksu 1,7 miljardit krooni, mis on tavapärasest veidi enam ning on tõenäoliselt mõjutatud nii käibemaksu- kui ka aktsiisimäärade tõusule eelnenud suurenenud tarbimisest ja varude soetamisest.

Alkoholiaktsiisi on juuli lõpuks laekunud 1,4 miljardit krooni, mis moodustab 57,1 protsenti eelarves kavandatust. Juulis tasuti 259,8 miljonit krooni, mis vastab eelarves oodatud tasemele.

Tubakaaktsiisi on seitsme kuuga laekunud 1,1 miljardit krooni ehk 59,8 protsenti eelarves planeeritust. Juulis tasuti tubakaaktsiisi 182,1 miljonit krooni. Seitsme kuu kokkuvõttes ületab laekumine eelarves oodatud taset. 

Kütuseaktsiisi laekus seitsme kuuga 2,8 miljardit krooni ning juuli lõpu seisuga on eelarves kavandatust täidetud 57,9 protsenti. Juulis tasuti kütuseaktsiisi 504,3 miljonit krooni, mida on võrreldes varasemate kuudega enam. Juulikuu laekumised olid sarnaselt käibemaksule mõjutatud maksumäärade tõstmise eelsest varude soetamisest.

Ettemaksukonto muutus vähendas juulis laekunud maksusummasid 177,3 miljoni krooni ulatuses. Ettemaksukonto muutus näitab maksete tegemise ja nende tekkinud maksukohustuste katteks kasutamise vahet. Konto negatiivne muutus viitab, et juulis tehti uusi makseid vähem kui tegelik summaarne maksukohustus oli ning osade kohustuste katmiseks kasutati varasemaid enammakseid. 

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077