Autor: Rivo Sarapik • 31. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestis juhtis mullu kullerteenuste turgu TNT

Käibe järgi olid eelmisel aastal kolm suuremat rahvusvahelist kullerteenust pakkuvat firmat Eestis TNT, DHL ja UPS.

Teenuse käivet kasvatasid eelmisel aastal UPS ja DHL. UPSi Eestis esindava EKLT OÜ tegevjuht, ja 64,2% ulatuses omanik, Marina Nikitina ütles Logistikauudistele, et püsiklientide toel andis majanduslangus tunda alles eelmise aasta lõpus. "Aasta algusest kuni oktoobrini oli nagu eelnevatel aastatel,“ kommenteeris Nikitina möödunud aasta majandustulemusi.

TNT - teenis möödunud aastal 101,4 mln kroonise käibe juures 22,5 mln krooni kasumit. Käive ja kasum kahanesid vastavalt ca 14% ja poole võrra.

Ettevõte andis aasta lõpuks tööd 57 inimesele ja brutotöötasudeks maksti 17,4 mln krooni. Inimeste arv oli aasta varem kahe ning palgafond ca viiendiku võrra suurem. Juhatuse liikmeile arvestati tasudeks 1,7 mln krooni.

Turuliider ennustab sel aastal saadetisete mahu edasist langust, mistõttu on peatähelepanu suunatud tegevuskulude vähendamisele ning klientidele painglike lahenduste pakkumisele.

DHL - DHL Estonia ASi kogukäibest moodustasid kulleri- ja postiteenused 17% ehk 95,8 mln krooni. Teenuse käive (2007. aastal 83,4 mln krooni) on aastaga võrreldes küll kasvanud, kuid osakaal kogukäibest püsib sama.

UPS - EKLT OÜ osutab UPSi kaubamärgi all kullerteenust Eestis. Teenis möödunud aastal 61,63 mln kroonise käibe juures 7,3 mln krooni kasumit. Käive kasvas 2,5%, kasum kahanes kümnendiku võrra. Kasumit ei jaotatud.

Ettevõte andis tööd 51 inimesele ja palgafond moodustas sotsiaalmaksuta 12,3 mln krooni. Töötajate arv eelmise perioodiga võrreldes püsis, palgafond kasvas pea kolmandiku võrra. Üheliikmelisele juhatusele maksti tasudeks 0,56 mln krooni.

Võtmesõnaks 2009. aastal on ettevõtte omaniku ja juhatuse liikme ning tegevjuhi Marina Nikitina sõnul efektiivsus. 2009. aastal plaanib ettevõte hoida käibe ja omakapitali tulususe tase eelmise aastaga samal tasemel.

Rahvusvahelist kiirkulleriteenust pakub ka Eesti Post, mille käibest moodustab teenus ligi 1% ehk alla 10 mln krooni.

Info allikas: ettevõtete aasta-aruanded.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077