Autor: Rivo Sarapik • 29. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ERAA: CEMTita Venemaale ärge vedage

Eesti Rahvusvaheliste Autovedajate Assotsiatsioon (ERAA) ei soovita võtta koormaid Venemaale CEMT veoloata.

ERAA juhib vedajate tähelepanu, et selliste vedude puhul, kus kaup viiakse küll ühest ELi liikmesriigist teise EL liikmesriiki, kuid kauba lõppsihtkohaks on mitte-EL liikmesriik, võivad kontrollorganid küsida vedajalt kolmanda maa veoluba või CEMT-i.

Nimetatud juhtumite puhul on vedaja soovinud teostada vedu EL liikmesriikide vahel, enamasti Itaalia ja Eesti, kuid veodokumentidest (CMR kaubasaateleht, arve, ekspordideklaratsioon) on näha, et kauba lõppsihtpunktiks on kolmas riik ehk mitte-EL liikmesriik, enamasti Venemaa. Kontrollorganid aga tõlgendavad seda veoks kolmandasse riiki ning küsivad vedajalt kolmanda maa veoluba või CEMT veoluba.

Sarnaseid juhtumeid on ERAAle teadaolevalt esinenud veel näiteks Rootsis, Poolas, Kreekas, Ungaris. Peamiseks põhjuseks on siin asjaolu, et veo sihtkoha või kauba üleandmise koha tõestusena ei tunnistata CMR-kaubasaatelehte, kuna autojuht võib neid kirjutada vastavalt vajadusele selliseid nagu ise soovib ning kui kauba arvel on saajana toodud mitte-EL liikmesriigis asuv ettevõte või kaubale on vormistatud ekspordideklaratsioon, kus on näha, et kaup viiakse Euroopa Liidust välja, siis on kontrollijatel alust arvata, et tegemist on kolmanda maa veoga.

Oma nõudeid põhjendavad kontrollijad sellega, et mitmeid vedusid tagantjärele kontrollides on selgunud, et tegelikult on kaup viidud otse mitte-EL liikmesriiki. Veel üks oluline asjaolu, et kauba ühelt veoautolt teisele laadimist ei loeta veo katkemiseks.

Kuulduste kohaselt plaanib Venemaa järgmisest aastast piirama hakata CEMT veolubade kasutamist sarnaselt nagu praegu teevad Austria, Itaalia ja Kreeka, mis tähendab, et ainult teatud osa CEMT veolubadest kehtib Venemaal.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077