Autor: Rivo Sarapik • 28. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sillamäe Sadam kolmandat aastat kahjumis

Sillamäe Sadam säilitas möödunud aastal 2007. aasta kaubamahtude taseme ning aasta teises pooles koges ka kasvu. Aastatulemuseks kogunes kolmandat aastat järjest kahjum.

Möödunud aasta kaubaveomahuks kujunes 1,7 mln tonni ja raudteemahuks 1,4 mln tonni. Täiesti uue kaubagrupina lisandusid sadamale aasta lõpul sõiduautod.

Rahaliselt teenis ettevõte majandusaasta-aruande järgi 177 mln kroonise käibe juures 60 mln krooni kahjumit.

Enamus käibest, 80 mln krooni, teeniti kauba raudteevedudest.

Möödunud aastal lõpetati vedelkeemia terminal esimese etapi ehitutööd ning alustas kaubavedu. Jätkati teise etapi arendustöid, mis on planeeritud lõpetada sel aastal. Samuti investeeris naftasaaduste terminal mahutipargi laiendamisse, mille tulemusel suurenes nende mahutipark 120 000 m3 võrra ning saavutas aasta lõpuks 300 000 m3. Valmis ka sadama ja operaatorfirma AS SilSteve ühistööna 40 000 autokohaga autoterminal.

Kasutusse võeti Läänemuul ja kolm uut kaid ning sellega seoses süvendati akvatooriumi läänebassein, investeeriti tehnovõrkude ning platside ehitusse.

Samuti sõlmiti lepingud viie uue kraana ostuks konteiner- ja ro-ro terminali arengu tagamiseks.

Ehitustöödesse plaanib sadam tänavu investeerida 9,1 mln krooni.

Kavandatud konteiner- ja ro-ro terminali ehitus koos täiendava nelja kai rajamisega lükati edasi sellesse aastasse.

Möödunud aastal andis sadam tööd keskmiselt 88 inimesele, mida on 10% enam kui aasta varem. Töötasudeks arvestati 19,5 mln krooni (aasta varem 17,3 mln), millest juhatuse liikmete tasud moodustasid 2,6 mln krooni. Nõukogu liikmete tasud olid 2008. aastal 960 000 krooni.

Sillamäe Sadama omanikeks on poole ulatuses Silmet Grupp, mis kuulub läbi Valga Group OÜ poole ulatuses Tiit Vähile.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077