Autor: Rivo Sarapik • 23. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toll: enim rikkumisi teedel aktsiisikaupadega

Tolli liikuvad kontrollrühmad viisid esimesel poolaastal maanteedel läbi 8067 kontrolli, mille puhul avastati 296 rikkumist, enim aktsiisikaupadega seotult. 

Rikkumiste mahult moodustavad suurima osa erimärgistatud kütuse ebaseadusliku kasutamise juhtumid, teatas Maksu- ja tolliamet. Tervikuna on erimärgistatud kütuse kasutamise tase siiski madal – 3,7 protsenti.

Olulisemad maanteekontrollis avastatud rikkumised on seotud aktsiisikaupadega. Näiteks teostasid tollikontrolli liikuvad rühmad läbiotsimisi ja kontrolle erinevatel turgudel ning kokkuostjate juures, et avastada Venemaa maksumärgiga sigarette, mis tuuakse üle idapiiri maksuvaba koguse piires.

Tegevus saab teisel poolaastal uue näo, sest alkoholi-, tubaka-, kütuse- ja elektriaktsiisi seaduse (ATKEAS) muudatusega on sigarettide maksuvaba kogus 1. juunist viis korda väiksem.

Kuue kuuga on tolliametnikud kontrollinud kokku 375 tanklat ja avastanud neis mittekvaliteetse kütuse müügi 44 juhul. Sellega peatati ligi 1 109 163 liitri ebakvaliteetse kütuse müük. Sarnaselt 2008. aastaga on tanklakontrollis avastatud rikkumiste tase umbes 12% juures. Samas on tollikontroll objektivalikus lähtunud riskianalüüsist ja selle järgi saab ütelda, et ebakvaliteetse kütuse müük toimub peaasjalikult väiksemates tanklates.

2009. aasta esimesel poolaastal viidi läbi ka operatsioonid Lätist saabuvate kütuseveokite kontrollimiseks eesmärgiga avastada salakütusevedajad ning takistada aktsiisikauba ebaseaduslik käitlemist.

Sagenenud on juhtumid, kus koostöös logistikafirmadega on avastatud suuremad kogused sigarette saadetistes, mis on mõeldud edastamiseks teistesse liikmeriikidesse (Inglismaa, Belgia) ja sigaretid on peidetud deklareeritud kaupade sisse (nt arvuti korpused jms).

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077