Autor: Rivo Sarapik • 20. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Korduvalt seadust rikkuvate vedajate arv kahekordistus

11 riigilt laekus Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumil (MKM) 630 õiguserikkumist Eesti vedajate korraldatud rahvusvahelistel autovedudel 2008.-2009. aastal avastatud õigusrikkumiste kohta.

Möödunud aasta teisel poolel MKMs valminud kokkuvõtte kohaselt sai ministeerium välisriikidelt teateid 374 autoveoalase õigusrikkumise kohta.

Enim on Eesti vedajatel avastatud autoveoalaseid rikkumisi Poolas, Leedus, Lätis, Vene Föderatsioonis, Ühendkuningriigis ja Rootsis. Kokku sai MKM teateid 630 rikkumisjuhtumi kohta, mis leidsid aset 2008. aastal ja 2009. aasta I poolaastal. Rikkumisi avastati kokku 317 Eesti transpordiettevõttel.

Enim eksitakse töö- puhkeaja nõuete vastu

Valminud kokkuvõttest ilmneb, et kõige enam, see on 517 juhtumi puhul on tegemist autojuhtide sõidu- ja puhkeaja nõuete eiramisega. 41 korral avastati vedu teostaval sõidukil ohtlikke tehnilisi puudusi või rikkeid, 32 korral ületas sõiduki täismass, teljekoormus või mõõtmed teises riigis kehtestatud piirmäärasid, 32 juhtumit käsitlesid rahvusvahelise autoveo korraldamise õigust tõendava dokumendi puudumist või selle kasutusnõuete eiramist.

Ohtlike ainete veol avastati välisriikides kaheksa ADR rahvusvahelise kokkuleppe rikkumist. Korduvaid, see on kolm ja enam autoveoalast õigusrikkumist esines 70 vedajal. Nendest neljal esines 10 või enam rikkumist. Kui aasta tagasi esines korduvaid rikkumisi 28 vedajal, siis 1. juuli 2009 seisuga on korduvate rikkumistega ettevõtete arv üle kahe korra kasvanud.

Enim laekus autoveoalaste rikkumiste teateid Poolast.

Poola Transpordiinspektsiooni andmetel avastati alates 2008. aasta maist kuni 2009. aasta aprilli lõpuni (12 kuu jooksul) 200 Eesti vedaja kontrollimisel kokku 350 õigusrikkumist, millest 90% olid autojuhtide sõidu- ja puhkeaja nõuete rikkumised. Poolas toime pandud rikkumiste eest Eesti vedajate poolt Poola riigile makstavate trahvide summa ulatus seitse miljoni Eesti kroonini. 

Leedus avastati samal ajavahemikul 84 Eesti vedajal 114 autoveoalast õigusrikkumist, mille trahvide summa ulatus ligi 280 000 Eesti kroonini.

Läti kontrollorganite poolt avastati Eesti vedajatel 2008. aastal 65 rikkumist, mille eest määratud trahvide summa ulatus ligi poole miljoni Eesti kroonini.

Teiste riikide rikkumisteadetes toodud trahvide kogusummad on Poolas, Leedus ja Lätis määratud trahvide kogusummaga võrreldes oluliselt väiksemad ning osa riike oma teadetes trahvisummasid ei ole avaldanud.

Rikkumised vaatab üle kaubaveo komisjon

Käesoleva aasta augusti alguseks planeerib MKM saata teated nendele vedajatele, kelle korraldatud rahvusvahelistel autovedudel avastati 2008.-2009. aastal kolm või enam õigusrikkumist ning palub nende rikkumiste kohta selgitusi. Ettevõtete selgitused vaatab läbi ning teeb ettepanekuid korduvate rikkumistega ettevõtete osas meetmete rakendamiseks MKM-s moodustatud Autokaubaveo komisjon, mille koosolek toimub selle aasta augusti teises pooles.

Majandus- ja kommunikatsiooniministri käskkirjaga moodustatud autokaubaveo komisjoni töö eesmärgiks on vaadata läbi ja kontrollida Autoveoseaduse, rahvusvaheliste autoveo kokkulepete ja muude autoveo korraldust reguleerivate õigusaktide rikkumise juhtumeid ning teha nimetatud juhtumite korral pädevatele institutsioonidele ettepanekuid asjakohaste meetmete rakendamiseks, mis tagaksid autovedudel ausa konkurentsi, liiklusohutuse tõhustamise ja õigusaktide järgimise.

Komisjoni kuuluvad MKM, Politseiameti, Eesti Rahvusvaheliste Autovedajate Assotsiatsiooni ja Autoettevõtete Liidu esindajad.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077