Autor: Rivo Sarapik • 17. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Logistikas tuleb tõehetk teisel poolaastal

Kiirete muutuste tõttu viimase aasta jooksul peapeale lennanud prognooside tõttu on logistikaettevõtete esindajad teise poolaasta suhtes äraootavad ja prognoose tegema ei rutta.

Esimene poolaasta näitab üle ootuste sügavat langust pea kõikjal logistikas – kadunud on 75% tarbeautode müügist, poole võrra on vähenenud kaubaveod lennujaamas, veerandi võrra on vähem reisijaid ja nii edasi. Kas suurele kukkumisele järgneb nüüd põhi ja sügisel tuleb taastumine?

Võtsin kildudest kokku ettevõtjate kommentaarid eesootava suhtes.

Ühe märgina stabiliseerumisest andis näiteks tarbeautode müük. Kolmekordse languse läbi elanud tarbesõidukite turul näitas juuni paremat tulemust kui mai, müüdi viis tarbeautot enam.

„Fakt on see, et müük pöördub ühel päeval uuesti tõusule. Küsimus on, kas see juhtub kuue kuu, aasta või kolme aasta pärast," kommenteeris kolm korda vähem Fordi tarbeautosid müünud Info Auto turundusdirektor Tiit Lillipuu ootusi teisele poolaastale. "Tahaks loota, et teine poolaasta tuleb "nii hea" kui oli esimene, kuid oleme valmis ka hullemaks ja tuleb sellega leppida.“

Viiendiku võrra on tänavu vähenenud ka konteineriveod. Ookeani Konteinerivedude OÜ tegevjuhi Alar Valti sõnul on konteinerivedudes tõehetk oktoobris-novembris, mil saab vaadata, kas hooajaliselt suveks kokku kuivanud vedudes tuleb sügise alguses tõus või mitte. „Seda, kas kriisi põhi on läbitud, täna küll öelda ei julge. Kui veod pärast suvist madalseisu augusti lõpus kosuma hakkavad, võib väita, et kriisi üks etapp on läbitud,“ lisas Valt.

Esimese poolaasta märksõnadeks nimetab laologistikateenuseid pakkuva ASi Smarten Logistics tegevjuht Mait Miller hinnakonkurentsi teravnemist ja hinnasurvet klientide poolt, mis on tõsisem kui eelnevatel aastatel. „Kliendid on sel aastal päris palju võitnud," kommenteeris Miller. „Samas usun, et tööjõuturul valitsev seis on aidanud teenuse kvaliteedi kasvule kaasa ehk kui ühelt poolt oleme hinnasõja tõttu tulusid kaotanud, siis teisalt on see meile pühendunud ja motiveeritumate töötajate kaudu tagasi tulnud.“

Mida saab teisel poolaastal? „Hästi keeruline öelda. Smarten sõltub ülipalju toidu- ja esmatarbekaupade tarbimisest ja see on asi, mida me mõjutada ei saa,“ lisas Miller. Küll on ettevõttel lao täituvus hea, kvaliteet ja tootlikkus kõrge ning kevadel lisandus uusi projekte, mis kasvu lubavad oodata. Suurematest ja olulisematest tõi Miller välja näiteks Statoilile kesklaoteenuse pakkuma hakkamist, mis ettevõttele väga tähtis projekt.

„Isiklikult näen, et kriisipõhjused on sügavamad ja sellest toibumine võib võtta mitu aastat. Reeglid on turul muutunud ja tuleb uue turuolukorraga kohaneda, oleme valmistunud pikemaajaliseks kriisiks,“ lisab Balti Logistika tegevjuht Vallo Arumäe.

Positiivset on siiski ka. Näiteks Muuga CT andmeil on esimesel poolaastal eksportveod kasvanud. “Vaatamata konteinerite veomahtude üldisele langusele Läänemeres, saime esimesel poolaastal täheldada Eesti eksportijate aktiivsuse tõhustamist,”  rääkis Muuga CT juhatuse esimees Sergei Artjomov. “Kuid riigisiselise tarbimise langus ja transiidi kaubavoogude vähenemine viisid järsule, kuigi ennustatavale impordi langusele.”

Logistika must kroonika

valik esimese poolaasta tulemustest, võrrelduna möödunud aasta sama perioodiga

- tarbeautode müük -72,7%, sealhulgas veokite müük -83%

- lennukauba vähenemine Tallinna Lennujaamas -52,7%

- reisijate vähenemine Tallinna Lennujaamas -26,8%

- maanteevedudes üle veoressurssi ca 30%

- konteinerivedude maht Muuga CTs -23,9%

- vedude maht raudteel - 8,9%

- reisijaid Tallinna Sadamas - ca -1%

-

Allikas: Äripäev

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077