Autor: Rivo Sarapik • 15. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kütusevaru haldaja: varu näitamine on tõlgendamise küsimus

AS Eesti Vedelkütusevaru Agentuur (OSPA) nõustub osaliselt Riigikontrolli järeldusega riigi kütusevarude hoidmise kohta tehtud auditist.

Varjamise kontekstis märgitakse kontrollaruandes, et seadus ei luba 2007. aasta jaanuarist deklareerida ettevõtete operatiivvarusid vedelkütusevaruna, ent sellest hoolimata on OSPA nii teinud.

"Antud juhul on tegemist nii seaduse kui ka direktiivi Riigikontrolli poolse tõlgendamise küsimusega," teatas agentuur. "Tõsiasi on, et alates 2007. aasta algusest kadus ettevõtjatel kohustus oma operatiivvarude regulaarseks deklareerimiseks, kuid lähtuvalt süsteemi üleminekuraskustest ei olnud ettevõtjate abi jätkuv kasutamine õigusvastane ei EV Vedelkütusevaru seaduse, veelgi enam direktiivi ning Euroopa tavapraktika kontekstis."

Järgneb OSPA kommentaar auditi järeldustele:

OSPA on seisukohal, et Riigikontrolli täna avalikustatud auditi järeldustes esineb  90 päeva vedelkütusevaru moodustamise  ja järelevalve kohta asjakohaste  soovituste ja ettepanekute kõrval  pealiskaudseid järeldusi. Auditis esitatud järeldused põhinevad osaliselt anonüümsete allikate hinnangutel.

OSPA on kasutanud rahalisi vahendeid sihtotstarbeliselt.  2006.-2009. aastal läbi viidud hangete hindade võrdluses Riigikontrolli auditis kasutatud maailmaturuhindade keskmiste väärtustega on OSPA säästnud 127 miljonit krooni.  OSPA on arvestanud, et vabanenud vahendid suunatakse tagasi riigieelarvesse. 

OSPA ei nõustu väitega, et 2009. aasta alguses pole vedelkütusevaru suurus olnud nõutaval tasemel. OSPA nõustub, et agentuuri asutamisele järgnenud kahe esimese üleminekuaasta alguses ei ole ettevõtte omandis kütusevaru olnud igal kontrollperioodil vastavuses üleminekuperioodi eesmärkidega, seevastu 2009. aasta alguseks oli OSPA-l lepingutega hõlmatud bensiini, diislikütuse ja lennukipetrooli ning masuudi varu nõutaval tasemel. 2009. aastal läbiviidavate tarnete tulemusel tõusevad Eestis hoiustatud bensiini varud 43 ja diiselkütuse varud 39 päeva tasemele, maandades riski varude operatiivseks kasutuselevõtuks Eestis, millele Riigikontrolli audit viitab.

OSPA esitas auditeerimise käigus nõutud materjalid aastatest 2006-2008, millest järeldub, et üleminekuperioodi probleeme on käsitletud avatult ja varjamata. Kui 2007. aasta alguses puudus ettevõttel diislikütuse kolmepäevane varu, informeeriti sellest ka Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi.

OSPA kontrollib sihikindlalt  kütusevarusid. Kõik OSPA-le kuuluvad kütusevarud on antud OSPA ja hoiustajate vaheliste lepingute alusel hoiule, varud on kogu ulatuses kindlustatud ja varusid inspekteeritakse regulaarselt sõltumatute inspektorite poolt. Aktsiisiladudes hoiustamisel on varud ka Eesti Maksu- ja Tolliameti täiendava kontrolli all.

OSPA nõustub, et kolmel juhul 146-st mahuti inspektsioonist on tulnud tellida korduvanalüüsid ja üksikutel juhtudel on teavitatud ettevõtjat kontrollist ette enam kui 24 tundi, kuid ei nõustu Riigikontrolli auditis üldistava väitega, et järelevalve vedelkütusevaru hoiustajate üle on puudulik.

OSPA detailsemad seisukohad kontrolli järeldustele leiab uudisele lisatud failist. 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077