Autor: Rivo Sarapik • 10. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uued tolli infosüsteemid said töösse

1. juulil rakendus Euroopa Liidus (EL) julgeoleku ja turvalisuse kontrolli põhimõte üle tollipiiri toimetatava kauba suhtes, mis tõi kõikidele liidu riikidele kaasa vajaduse rakendada töösse uued tolli infosüsteemid.

Maksu- ja Tolliamet (MTA) suutis need maksuhalduri teatel ühena kuuest EL-i riigist edukalt käivitada.

Esimest korda rakendati  EL-i riikides korraga nelja uut tolli infosüsteemi. Õigeaegselt suutis süsteemid tööle rakendada 27 liikmesriigist kuus  - Eesti, Hispaania, Läti, Portugal, Slovakkia ja Tsehhi. Riikidele, kel infosüsteemid töös, toob info mitteliikumine teiste liikmesriikidega tööd juurde. Esimestel päevadel tekkisid ka Eestil tõrked süsteemide rakendamisel.

Vigade parandamisega tegeleti operatiivselt ja tänaseks on vead, mis oli seotud rahvusvaheliste sõnumite liikumisega liikmesriikide vahel, parandatud. Maksuhaldur tänab kliente mõistva suhtumise eest.

Maksu- ja Tolliameti peadirektor Enriko Aav ütles, et niivõrd keeruka ülesandega tähtaegne toimetulemine näitab projektis osalenud MTA ja partnerite IT spetsialistide kõrget taset. "Tegemist oli väga mahuka arendusega ning paratamatult olime sunnitud selle võrra vähem tegelema muude Maksu - ja Tolliameti vastutusvaldkonnas olevate arendustegevustega," lisas Aav.

1. juulil 2009 jõustusid Euroopa Liidus täismahus julgeoleku meetmed ning julgeoleku muudatuse rakendussätted, kus on toodud julgeoleku ja turvalisuse kontrolli läbiviimise põhimõtted üle tollipiiri toimetatava kauba suhtes. Sellega seoses rakendusid rahvusvahelised tollisüsteemid  ICS (impordi kontrollisüsteem), ECS (ekspordi kontrollisüsteem), NCTS faas 4 (transiidi andmevahetuse süsteem), EORI - ettevõtjate registreerimiseks ja identifitseerimiseks tollitoimingute teostamisel ühtne Euroopa Liidu andmebaas ning uuendati infosüsteemi Complex.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077