Autor: Rivo Sarapik • 30. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Venemaalt võib maksuvabalt viis korda vähem sigarette tuua

Maksu- ja tolliameti teatel on 1. juulist reisijal väljastpoolt Euroopa Ühenduse (EÜ) territooriumi lubatud maksuvabalt Eestisse tuua  kaks pakki ehk 40 sigaretti. Seni oli sama kogus üks plokk, mis sisaldab 200 sigaretti.

Alkoholi-, tubaka-, kütuse- ja elektriaktsiisi seaduse muudatusega võib vähemalt 18 aasta vanune reisija väljastpoolt EÜ territooriumi Eestisse saabumisel tuua ühe päeva jooksul koos temaga liikuvas pagasis aktsiisivabalt mitteärilisel eesmärgil kuni 40 sigaretti või 100 sigarillot või  50 sigarit või 50 grammi suitsetamistubakat või  50 grammi närimistubakat.

Maksu- ja Tolliameti tollikontrolli osakonna juhataja Urmas Järg ütles, et võrreldes eelmise, 2008. aastaga, on viimasel ajal on tunduvalt suurenenud ebaseaduslik tegevus üle tollipiiri toimetatava aktsiisikauba s.h. tubakatoodete osas. "Sigarettide maksuvaba piirmäära langetamine on kantud vajadusest võidelda illegaalse sigaretituruga. Täna pole haruldased juhtumid, kus legaalselt sissetoodud sigaretid muutuvad Eestisiseselt illegaalse turu osaks,” selgitas Järg. "Riigile makstud maksudest saame kasu me kõik - maksud võimaldavad riigil toimida ja  kodanikele sotsiaalseid garantiisid," lisas Järg.

Maksuhaldur palub tähele panna, et juhul, kui sigarette on enam, kui lubatud kogus ette näeb, tuleb aktsiisikaup kirjalikult deklareerida ja tasuda imporditollimaks, aktsiis ning käibemaks. Üldjuhul pakutakse piiril võimalust lubatud 200 sigaretti kirjalikult deklareerida ja tasuda kõik maksud. Juhul, kui kodanik ei soovi makse maksta, on võimalus sigaretid riigi omandisse loovutada, mille kohta koostatakse aktsiisikauba riigi omandisse üleandmise akt.

Maksu- ja Tolliameti analüüsi kohaselt on alkoholi ja tubakatoodete aktsiisivaba koguse sissevedu alates 2008. aasta lõpust oluliselt suurenenud. Piiri ületab iga päev ligi kaheksa tuhat inimest, kellest ligi 90% on kaasas maksimaalne lubatud kogus alkoholi ja sigarette. 2009. aasta jaanuaris on kuine piiriületajate arv võrreldes eelmise aastaga suurenenud ligi 70%. Tõenäoliselt on nii suur muutus tingitud ka asjaolust, et alates 2008. aasta juulist saavad Venemaa kodanikud, kes omavad nn halli passi, käia Venemaal viisavabalt.

Maksu- ja Tolliamet arvestab piirikontrolli läbiviimiseks vajaliku ressursi kasvuga ning viib läbi vajalikud tegevused  rikkumiste arvu kasvuga võitlemiseks.

Maksustamist reguleerib alkoholi-, tubaka-, kütuse- ja elektriaktsiisi seadus (ATKEAS). Maksukohustuse tekkimine ja import on sätestatud ATKEAS §10; § 24 lg 201 ning koguselised piirmäärad on toodud ATKEAS § 47 ning § 57.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077