Autor: Mariliis Pinn • 10. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Volvo uus tootejuht surub autosse alkolukku

Volvo Trucks uus liiklus- ja tooteohutusjuht soovib sõidukisse alkolukku ja peab väljakutseks turvavööde kasutamise tõstmist.  

“Pidevalt lisandub veokitesse mitmeid tugisüsteeme ning seega on üha rohkem vaja pöörata tähelepanu inimesele, kes veokit juhib,” ütles Volvo Trucks uus liiklus- ja tooteohutusjuht.

Carl Johan Almqvisti ülesandeks on jätkata Volvo edukat tööd liikluse- ja tooteohutuse valdkonnas. "Volvo Trucks saavutused ohutusvaldkonnas on maailmatasemel. Minu ambitsiooniks uuel töökohal on suunata enam tähelepanu veokijuhile," ütles Carl Johan Almqvist.

Inimlik viga on liiklusõnnetuste põhjuseks umbes 75% juhtudest ja Volvo Trucks on spetsialiseerunud looma süsteeme, mis aitaksid ära hoida üht peamistest põhjustest: väsimus. 2008. aastal tutvustati mitmeid uuenduslikke tugisüsteeme, seal hulgas Driver Alert Support, mis hoiatab veokijuhti, kui süsteemi andmetel on veokijuhi sõidustiil kõikuv.

"Alkohol on kõige tavalisem surmaga lõppevate liiklusõnnetuste põhjus. Selles valdkonnas propageerime nulltolerantsi ning soovime, et alkolukk lisataks sõidukitesse juba tehases," jätkas Carl Johan Almqvist.

Lisaks ennetavate lahenduste loomisele on jätkuvalt fookuses ka liiklejate maksimaalse ohutuse tagamine kokkupõrkel - ka siin on veokijuht fookuses. Carl Johan Almqvist:

"Kuigi meie veokid on turvavöödega olnud varustatud juba aastaid, jätkub siiski juhte, kes ei soovi seda kasutada. Globaalselt oleks võimalik päästa tuhandeid liiklusõnnetuse ohvreid kasutades veoki kõige ilmsemat ohutuslahendust. See on üks valdkond, mida peame parendama. Tegemist on väljakutsega, mis on sama keerukas kui uute aktiivsete ohutussüsteemide loomine".

Uue liiklus- ja tooteohutusjuhina on Carl Johan Almqvist võtnud vastutuse Volvo kõige tähtsama põhiväärtuse osas. Tal on Volvos 34 aastat kogemust, nii tootearenduses kui ka  müügiorganisatsioonis.

Carl Johan Almqvisti viimaseks töökohaks oli Volvo Demo Center (Volvo Demo keskus) Göteborgis ja positsiooniks tegevjuht.

"Mul on olnud privileeg kohtude tuhandete meie klientidega ja veokijuhtidega igal aastal. Tihti on teemad on olnud seotud ohutusega ning selle tähendusega veokijuhile ja transpordiettevõttele. Nii on mul olnud võimalus rõhutada tähtsaid aspekte, mis ei ole alati nii ilmsed - näiteks seos õnnetuste ära hoidmise ja ökonoomse transpordi vahel," selgitab Carl Johan Almqvist. 2009. aastal tutvustab Euroopa Liit uut seadusandlust veokijuhtide koolituse osas, kus ohutus mängib tähtsat rolli. Volvo Trucks on sammu seadusandlusest ees ja alustas juba eelmisel aastal ohutuskoolitust, mis vastab sügisel kehtima hakkavale seadusele.

"Hästi koolitatud veokijuht kogeb vähem stressi ja see omakorda vähendab õnnetuste riski, seeläbi ka kahjustuste- ja remondikulutusi. Veelgi enam, koolitus võimaldab meil tähelepanu pöörata ka turvavööle ja teistele elementaarsetele ohutuslahendustele", ütleb Carl Johan Almqvist.

Et pikaajaliselt panustada liiklusohutuse parendamisse koordineerib Volvo üle Euroopalist uurimusprojekti AIDE, mis teiste teemade seas uurib seda, kuidas veokijuht sõites ohutus- ja informatsioonisüsteeme haldab.

"Üha keerukamate tugisüsteemide lisandumisega on tähtis, et nende pakutav informatsioon ei häiri juhti. Seega tuleb erinevaid tehnilisi lahendusi koordineerida ja muuta neid sobivaks vastavalt liiklusele ja juhi olukorrale", ütleb Carl Johan Almqvist. Ta lisab: "Meie eesmärk on ehitada ohutu veok, mille roolis on hea tööd teha. Siiski ei suuda veok kunagi võtta üle sõitmisega kaasnevat vastutust. See on ja saab alati olema veokijuhi töö."

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077