Autor: Mariliis Pinn • 9. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rae valda tuleb 185 000 m2 logistikapindu

Süda Maja ja rahvusvaheline kinnisvaraarendaja Helios Properties lõid ühisfirma Helios Süda Maja, mis hakkab arendama 84hektarist 4 miljardi kroonise investeeringuväärtusega Ameerikanurga Kaubandus- ja Logistikaparki Rae vallas. Pargi ehitustööd algavad 2010. aasta alguses.

„Meil on väga hea meel, et tänaseks on ühisfirma loomine Eesti tunnustatud arendaja Süda Majaga lõpule jõudnud. Ameerikanurga Kaubandus- ja Logistikapargi suurepärane asukoht aitab tagada kõrgekvaliteetse kaubandus- ja logistikakeskuse Tallinna lähedal, mille järele on nõudlus, ent mida siinne kinnisvaraturg praegu ei paku,“ lisas Helios Properties tegevdirektor Michael J. Hughes.

AS Süda Maja juhataja Veiko Murruste sõnul on mastaapse Ameerikanurga Kaubandus- ja Logistikapargi arendamise puhul ääretult oluline, et projekti on kaasatud niivõrd tugev koostöö ja omakapitalipartner nagu Helios Properties. „Helios panustab projekti palju tehnilisi teadmisi ning toob vajalikke rahvusvahelisi kontakte, tänu millele saame Ameerikanurga projekti edukalt ellu viia,“ lisas Murruste.

Murruste sõnul on tänaseks varasemast äripargist kaubandus- ja logistikapark saanud. Praeguseks on pargile kehtestatud detailplaneering. „Antud pargi eripära on, et seda ei müüda kasutajate omandisse. Äriplaani järgi on kogu pind renditav,, selgitas Murruste.

Michael J. Hughes leiab, et tegu on suurepärase projektiga, milles nad aitasid vaid olemasoleva visiooni põhjal detaile paremaks timmida. „Keskusel on suur potentsiaal. Me ei oleks siin, kui ei oleks selles veendunud. Sellel on hea asukoht, meil on hea partner. Sellise pinna järele on nõudlus, kuna midagi sarnast veel ei ole,“ lisas ta.

„Helios Süda Maja rajab Ameerikanurga Kaubandus- ja Logistikaparki üle 110 000 m² kaubandus- ning 185 000 m² logistikapinda. Strateegiliselt hea asukoha ning võimalustega Ameerikanurga potentsiaalsete rentnikena näeme suuri Euroopa logistika- ja jaemüügiettevõtteid, sealhulgas toidukaupade, mööbli, ehitus- ja sisustuskaupade ning koduelektroonika müüjaid,“ sõnas Murruste. Park ehitatakse välja mitmes etapis, kõik peaks lõplikult valmis saama 10 aastaga.

„Ameerikanurga Kaubandus- ja Logistikapargi ehitustööd algavad 2010. aasta esimeses kvartalis ning esimene etapp saab valmis aastaga,“ ütles Hughes. „Projekti investeeringuväärtus on 250 miljonit eurot ehk ligi 4 miljardit krooni ning seda rahastavad Heliose Lähis-Ida investorid ja kohalikud finantspartnerid.“

Kes kaubandus ja logistikapindu rentima hakkavad, mehed ei avalikustanud. „Läbirääkimised käivat mitme huvitatud ettevõttega,“ lisas Clements. Tegemist pidi olema Euroopa suurfirmadega, kes juba tegutsevad Eestis või plaanivad siia tulla.

Arendajad lubasid, et uus keskus tuleb täpselt selline nagu kliendid soovivad ja nad on väga paindlikud. Näiteks võib leida sealt lisaks kaubandus- ja logistikapindadele ruumi ka restoranile, motellile, kus veokijuhid peatuda saavad jne. Samas on logistika ja kaubandusosa piisavalt eraldatud, et üks teist ei häiriks. Hughes ütles, et kui keegi soovib parki tehase rajada, siis ka tema on teretulnud. "Ei soovi arendada vaid kontorihooneid ja elumaju," lisas ta.

Hughes ütles, et nad üritavad investeerida siis kui turg põhjas on. „Loodan, et uus buum on tulemas. Usume, et investeerisime õigel ajal ja näeme peatset kasvu,“ põhjendas ta investeeringut.

Helios Properties on plaan Eestisse investeerida on pikaajaline. Samas Helios Properties Euroopa arendusjuht John Clements ei välista, et mingis etapis müüakse osa arendusest või kaasatakse institutsionaalseid investoreid.

Rae vallavanem Raivo Uukkivil on hea meel, et projekt on käima läinud. „Ameerikanurga Kaubandus- ja Logistikapargi arenduse käekäik on oluline nii Rae vallale üldiselt kui ka siinsetele elanikele,“ ütles Rae vallavanem Raivo Uukkivi. „On väga tervitatav, et Eesti praeguse aja üks suurimaid kinnisvaraarendusi on seotud Rae vallaga ning just siia tuleb Tallinna ümbruse tähtsaim kaubandus- ja logistikakeskus.“  Vallavanem meenutas, et 2006. aastal maad müües oli nende eesmärk muuseas ka töökohti luua, mille peale naerdi, et töötegijatest on puudud, mitte töökohtadest.

Uukivi loodab, et uus kaubandus- ja logistiktikakeskus toob Rae valda uusi töökohti ja inimesed soetavad sinna lähedale eluaseme. Projekti takistusena näeb ta maanteeametit, kes nõuab arendajalt ristmike väljaehitust. Vallavanem leiab, et riik võiks ise need kümnete miljonite suurused kulutused kanda.  

Süda Maja ja Helios Propertiese 50/50 osalusega loodud ühisfirma investeeringut vahendas maailma üks suurimaid kinnisvaraalase nõustamise ettevõtteid DTZ, kes jätkab projekti koostööpartnerina.  DTZ jaekaubandussektori juht Kevin Havill sõnas, et Süda Maja partneriks antud projektis soovisid ka teised arendajad, kuid Helios Properties oli ideaalne partner.

Ameerikanurga Kaubandus- ja Logistikapark asub Rae vallas, Jüri asula vahetus läheduses, 10 km kaugusel Tallinna linnapiirist. Ameerikanurga Kaubandus- ja Logistikapark külgneb Tartu maantee ja Tallinna ringteega ning paikneb magistraalide lõuna- ja läänesuuna vahelisel alal.

Helios Properties on rahvusvaheline kinnisvaraarendaja, kes on Euroopas alustanud miljardi euro suuruse eelarvega logistikakeskuste arenguprogrammiga, mis keskendub Kesk- ja Ida-Euroopale. Lisaks Eestile arendab Helios Properties logistika-, tööstus- ja äriparke Ida-Saksamaal, Kreekas, Rumeenias, Horvaatias, Poolas, Slovakkias ja Venemaal. Ettevõtet juhivad Michael J. Hughes ja Trevor Cartner. Ettevõte kuulub kolmele osanikule.

AS Süda Maja on 1999. aastal asutatud ettevõte, mille põhitegevusteks on kinnisvara arendamine ja haldamine. Süda Maja põhineb 100% Eesti investorite kapitalil.

Loodud Helios Süda Maja juhatusse kuuluvad Süda Maja ASi turundusjuht Kairi Kaarlaid, Süda Maja ASi tegevjuht ja Süda Maja ASis 17,45% osalust omav Veiko Murruste, John Keith Clements (Austria) ja John Michael Hughes (Suurbritannia). OÜ Helios Süda Maja omanikud on võrdselt AS Süda Maja, mille suuromanik on 58,2%ga Andres Järving, ja Helios (Partnership) Ltd.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077