Autor: Rivo Sarapik • 9. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eksport-import -40%

Esialgsetel andmetel eksporditi 2009. aasta aprillis Eestist jooksevhindades 7,7 miljardi krooni väärtuses kaupu ja imporditi Eestisse 9,5 miljardi krooni eest, teatab Statistikaamet. Võrreldes eelmise aasta aprilliga vähenes nii eksport kui ka import ligi 40%.

Võrreldes eelmise aasta aprilliga vähenes kaupade eksport 38% ehk 4,6 miljardit krooni ning import 41% ehk 6,5 miljardit krooni. Kaubavahetuse languse põhjustas osaliselt ka eelmise aasta kõrge võrdlusbaas. Väliskaubanduse puudujääk oli 1,8 miljardit krooni, eelmise aasta aprillis 3,6 miljardit krooni. Tänavu märtsiga võrreldes kahanes eksport 7% ja import 4%.

Euroopa Liidu (EL 27) riikidesse eksporditi aprillis kaupu 5,5 miljardi krooni eest, mis moodustas 72% Eesti koguekspordist. Eelmise aasta aprilliga võrreldes vähenes eksport EL riikidesse 35%. Ühendusevälistesse ehk nn kolmandatesse riikidesse eksporditi kaupu 2,1 miljardi krooni väärtuses ja vähenemine 2008. aasta aprilliga võrreldes oli 1,7 miljardit krooni.

Euroopa Liidu (EL 27) riikidest imporditi Eestisse aprillis kaupu ligi 7,3 miljardi krooni väärtuses, mis moodustas 78% Eesti koguimpordist. Eelmise aasta aprilliga võrreldes vähenes import EL riikidest 44%. Väljastpoolt Euroopa Liitu imporditi kaupu 2,1 miljardi krooni eest ja vähenemine eelmise aasta aprilliga võrreldes oli 0,7 miljardit krooni.

Euroopa Liidu riikidega oli väliskaubanduse puudujääk 1,8 miljardit krooni (2008. aasta aprillis 4,6 miljardit krooni). Samas kaubavahetuses kolmandate riikidega oli väike ülejääk ehk kaupu eksporditi neisse riikidesse ligi 0,1 miljardi krooni eest enam kui sealt imporditi.

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077