Autor: Mariliis Pinn • 8. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vöötkood ei tohi ohustada isikuandmete turvalisust

Euroopa Komisjon võttis vastu soovitused, kuidas tagada, et raadiosagedustuvastuse (RFID) mikrokiipe kasutava tehnoloogia väljatöötamisel ja rakendamisel austatakse inimese põhiõigusi eraelu puutumatusele ja isikuandmete kaitsele.

RFID-kiip on mikroelektrooniline seade, mida saab integreerida mitmesugustesse igapäevastesse tarbeesemetesse külmikutest bussikaardini, vahendas Eesti Kaubandus- ja Tööstuskoda. Raadiosagedustuvastusetehnoloogia abil töötleb selline kiip andmeid automaatselt, kui see asetada "lugeja" juurde, mis kiibi aktiveerib, püüab kinni selle raadiosignaali ning vahetab kiibiga andmeid. RFID-kiipe kasutatakse näiteks tööruumidesse pääsemiseks ja teemaksu maksmiseks.

"Väikestel kiipide, mis võimaldavad esemetevahelist teabeedastust, on ilmselge majanduslik potensiaal," kommenteeris ELi infoühiskonna ja meedia volinik Viviane Reding. "Samas peavad eurooplased selle uue tehnoloogia tulekuks valmis olema. Euroopa tarbijad peavad olema kindlad, et kui küsimus on isikuandmetes, peab nende kaitse olema raudselt tagatud ka muutuvas tehnoloogilises keskkonnas," lisas ta.

Tänaste soovituste kohaselt tuleks tarbijaid teavitada, kas nende ostetavad tooted sisaldavad RFID-kiipe või mitte. Kui tarbijad ostavad kiipe kasutatavaid tooteid, tuleb nende soovil kiibid müügikohas automaatselt ja viivitamata ja tasuta deaktiveerida. Samuti peaks RFID-kiipe kasutavad ettevõtted ja asutused andma tarbijatele selget ja lihtsasti mõistetavat teavet selle kohta, kas nende isikuandmeid kasutatakse, mis liiki andmeid kogutakse ja mis eesmärgil seda tehakse.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077