Autor: Mariliis Pinn • 5. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Veondus ja laondus jäid I kvartalil 62 miljoniga kahjumisse

Kui Eesti ettevõtete kasum I kvartalis vähenes 79%, siis veonduse ja laonduse sektor kukkus suisa kahjumisse.

Statistikameti andmetel teenis veondus ja laondussektor 2009. aasta I kvartalis 62 miljonit krooni kahjumit, mullu samal ajal teeniti 820 mln krooni kasumit ehk langus 108%. Ka firmade käive on kukkunud. 14 miljardit 12 miljardit kroonini, ehk 14%.

Laondus ja veondusfirmade kulud langesid 13 mld kroonilt 12 mld kroonini ehk 8%, tööjõukulud sealhulgas 1,9 mld kroonilt 1,6 mld kroonini ehk 16%.

Viimati oli sektor kahjumis 2004. aasta viimasel kvartalil, mil miinusesse jäädi 38 miljoniga. Kasum hakkas juba kukkuma 2008. aasta IV kvartalil, mil see oli vaid 317 miljonit, 2008. aasta III kvartalis oli see 1,6 mld krooni.

“Isiklikult arvan, et veondus- ja laondusettevõtetel läks üldiselt kehvemini kui eesti ettevõtlussektoril tervikuna ja oli väga raske I kvartal,” ütles DSV Transpordi juht Jaan Lepp, „aga mitte ka nii väga halvasti, sest suuremaid "ärakukkumisi" pole ju olnud ja eks aeg annab arutust, kas on oldud piisavalt paindlikud, aga usun et eesti ettevõtted saavad muutustega hakkama.“

Ettevõtlussektori 2009. aasta I kvartali kogukasum vähenes eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes 79%, teatas statistikaamet.

Ettevõtted teenisid I kvartalis kasumit 2,1 miljardit krooni, mis on ligi 8 miljardit vähem kui aasta tagasi. Sellest madalam oli ettevõtlussektori kasum viimati 1999. aasta IV kvartalis, kui ettevõtjad teenisid kasumit veidi üle miljardi krooni.

2009. aasta I kvartalis müüsid ettevõtted kaupu ja teenuseid jooksevhindades kokku üle 120 miljardi krooni eest; s.o viiendiku vähem kui aasta tagasi.

Sarnaselt müügituludele on vähenenud ka ettevõtete kulud, kuid seal on langus väiksem (17%). Ettevõtete tööjõukulud vähenesid aastaga 10%.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077