Autor: Nadezhda Bersenjova • 3. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vedaja: kes suve üle elab, jääb ellu

Jupiter Plusi juht Jevgeni Sidorov ütles, et suvel on olukord rahvusvaheliste autovedude turul nutune. "Kes suve üle elab, jääb ellu," lisas Sidorov.

"Ekspediitorid pakuvad praegu selliseid madalaid hindu, et neist jätkub vaid maksmiseks sohvrile, liisinguks enam ei jagu. Hea veel, et pangad on sellele seni veel adekvaatselt reageerinud ja maksepuhkust andnud."

Märtsis ja aprillis oli väike tõus, kuid juba mais jäi tellimusi taas vähemaks. "Venemaal algasid pühad, paljud kaubaomanikud läksid tööle alles mai keskpaigaks, paljud ettevõtted töötavad nüüd vaid kolm päeva nädalas," kirjeldas Sidorov.

Euroopa suunal on olukord samasugune. "Hiljuti rääkisin Saksamaa partneriga, kes ütles, et võtavad rajalt maha 70 masinat, kuna sellise raha eest ei suuda nad töötada. Arusaadav, et vabanenud kohale tulid juba Eesti, Läti ja Leedu vedajad, aga ka Bulgaaria omad. Mingi aja suudavad Balti vedajad seda niši täita, kuid see on väga nõrk," rääkis Sidorov.

NBI Speditioni tegevdirektor Peeter Pärn kinnitas, et veoturul on tekkinud väga keeruline olukord. "Valitsevad endiselt küllaltki madalad tariifid, mille juures on raske konkureerida, eriti liisingumasinatega. Kaubavoog pole suurenenud, seejuures on meie turule tulnud rohkem Venemaa, Läti ja Leedu vedajaid. Osad Eesti vedajad on lihtsalt loobunud tegutsemast, osa on läinud teistesse piirkondadesse, näiteks Lääne-Euroopasse," rääkis Pärn.

"Tavaliselt hakkab turg elavnema alles suve teisel poolel. Ühest ellujäämisretsepti pole, see sõltub nii vedude iseloomust kui ka liisinguautode suhtest kogu autoparki," lisas Pärn.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077