Autor: Mariliis Pinn • 2. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Posti eArvekeskus konsortsiumiga ühineda ei kavatse

Homme alustab tegevust eArvekeskus, mis võimaldab ettevõtete majandustarkvarade vahel e-arveid saata, kuid firma Itella konsortsiumiga liituda ei plaani.

AS Eesti Posti kommunikatsiooni- ja turundusosakonna juht Inge Suder selgitas, et eArvekeskus on mõeldud ettevõtetele ning pakub terviklahendust alates arvete koostamisest kuni nende 7. aastase säilitamiseni.  „Vaid 5 minutit kulub keskmisel ettevõttel eArvekeskusega liitumiseks ning e-arvete saatmise ja vastuvõtmise alustamiseks.  eArvekeskus võimaldab e-arveid saata ning vastu võtta ka enamikest Eestis levinud majandustarkvaradest ning teeb seeläbi võimalikuks paberivabale raamatupidamisele ülemineku. Tegemist on innovatsiooniga raamatupidamises, mis võimaldab raamatupidajatel tegeleda raamatupidamisega, mitte andmesisestusega,“ selgitas ta.

Suderi sõnul on huvilisi on väga palju, sest sedalaadi terviklahendust on oodatud pikalt nii raamatupidamisteenuse pakkujate kui ka majandustarkvarade poolt. „See on vaid aja küsimus, kui teiste riikide kõrval läheb Eesti läheb riiklikult üle e-arvetele. E-arvete rakendamine võimaldab saavutada majandusliku kokkuhoidu, nii ettevõtetele kui ka asutustele ning hetkel otsivad ettevõtted kokkuhoidu ning e-arvete vastu on huvi väga suur,“ selgitas ta.

Uue teenusega väljatulekusse investeerivad osanikud üle 10 miljoni krooni.

 „Kui Eestis saadetakse ettevõtete ning asutuste vahel aastas ca 30 miljonit arvet ning keskmiselt on arve pealt on kokkuhoid vähemalt 10 krooni (saatmiskulud ning vastuvõtu kulud, sh väljaprintimine, kinnitamiseks toimetamine, raamatupidajale toimetamine, andmesisestus, arhiveerimine jne), siis me räägime minimaalselt 300 miljoni krooni kokkuhoiust aastas. Rääkimata ajast mis kulub kordusarvete saatmiseks ning andmesisestusvigade tuvastamisele jne,“ ütles Eesti Post juhatuse liige ning Eesti E-arvete Keskus OÜ nõukogu esimees Aavo Kärmas

 „eArvekeskusel on tasuta pakett e-arvete vastuvõtmiseks. eArvekeskusel paket, mis võimaldab minna üle paberivabale raamatupidamisele, kuutasuga 99eek/kuus ja see sisaldab 100 tasuta e-arve saatmist ning vastuvõtmist ning arvete elektroonset säilitamist. Iga järgnev arve on 1eek/arve. Esimesed 3 kuud on tasuta ja liitumine vaid 5 minutiga,“ ütles eArvekeskuse tegevjuht Marius Arras.

„Ei maksaks seda konsortsiumit  üle tähtsustada, see on pigem turunduslik võte,“ kommenteeris Arras, kelle sõnul on Eesti Post valmis saanud täislahendusega, millega liitumine võtab 5 minutit ja aitab hallata nii e-arveid, pdf-formaadis saabunud arveid, kui ka paberarveid, Itella ja Swedbanki ühisüritust. „Me läheme sammukese edasi ja muudame raamatupidamise paberivabaks,“ lisas ta. „Eestis on e-arvetele üle mineku valmidus juba 2005. aastast, kuid seni ei olnud sobivat lahendust.“

Siiski lisas, et eArvekeskus teeb kindlasti teiste e-arvete haldurite ja pankadega koostööd, kuid Itella konsortsiumiga liituda ei ole kavas. „Kindlasti jõuavad ühe e-arvehalduri kliendi arved teise halduri kliendini. Meie oleme seiskohal, et keskne haldur peaks olema nagu Soomeski on riik. Kui turuosalisi on vähe siis saab sõlmida ka otsekokkuleppeid,“ lisas ta. Lisaks tõi ta välja, et peagi on loomisel üle-euroopaline keskuse loomine, millega kavas liituda on, et ei liiguks omavahel mitte vaid Eesti firmade arved vaid saaks saata ja vastu võta teiste tiikide firmade arveid.

Suder lisas, et kindlast on lisaks Eesti Postile ka teisi turule tulijaid. „Arvestades, et Soomes on üle kümne e-arvete operaatori on ka Eestis kindlasti ruumi veel uutele tulijatele. Iseasi on see, et mis on see lisaväärtus, mida iga järgnev suudab klientidele pakkuda ning kui suurt investeeringut ollakse nõus tegema,“ rääkis ta.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077