Autor: Kadrin Karner • 29. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

GoBus kohendas omakapitali

Kõik GoBusi 30 000 aktsiat on finantsinspektsiooni andmetel liikunud Tarbus Kinnisvara alla, GoBusi ühe omanikfirma Wipestrex Grupi omaniku Aivo Pärna sõnul aitas lüke viia GoBusi omakapital seadusega vastavusse.

Miks on liikunud GoBusi kõik aktsiad Tarbus Kinnisvara kontole? (vaikus telefonis) „Tarbus Kinnisvara kontole on liikunud GoBusi aktsiad? See on siin väike struktuuriline ümberkorraldus,“ ütles Pärn esimese hooga.

Mis see tehing teile andis? „Mis see meile annab? Kaasa ei too see mitte midagi, täpselt sama seis, nagu enne oli,“ vastas Pärn küsimusele. 

Kas vastab tõele, et see tehing aitab GoBusi paremini vee peal hoida? „GoBusi seis on praegu stabiilne, aga eelmistest perioodidest on kahjum tekkinud ja kuidagi on vaja seda katta. Tarbus Kinnisvarast sai GoBusi emafirma. Enne oli GoBusi omanik Go Group AS ja Wipestrex Grupp AS,“ selgitas Wipestrexi omanik.

GoBusi juhatusse kuuluvad äriregistri andmetel Anti Selge, Andrei Mändla, Marek Toome, Andrus Kärpuk, Rene Alpius ja Enn Randmaa. Nõukogus on Marcel Vichmann, Tiit Pruuli ja Ene Salekešina.

Pärn lisas, et tegemist oli aktsionäride otsusega, kuna GoBusi oli vaja raha juurde panna. „Ehk siis omakapital viia seadusega vastavusse,“ selgitas ta ning lisas, et Tarbus Kinnisvara abil saab seda teha. „Oli ka teisi võimalusi, aga me otsustasime nii,“ ütles Pärn viimaseks.

2008. aasta augustis kirjutas Äripäev, et ähvardav kriminaalkaristus, kümned miljonid kroonid kahjumit ja miinusesse vajunud omakapital - see on Eesti suurima turuosaga bussifirma GoBus paari tegutsemisaasta tulemus. GoBusi omanikel on vaja kiiresti valida, kas panna ettevõttesse veel miljoneid või kuulutada ettevõtmine pankrotistunuks. Seda nõuab negatiivse omakapitaliga ettevõtmiselt äriseadustik.

GoBusile esitati mais kriminaalsüüdistus, mille kohaselt süüdistatakse endist Valga maavanemat Georg Trašanovit ametiisikuna pistise ja altkäemaksu võtmises, Kalle Murut GoBusi juhatuse liikmena pistise ja altkäemaksu andmises, Aivo Pärna GoBusi juhatuse esimehena pistise ja altkäemaksu andmisele kaasaaitamises ja laskemoona ebaseaduslikus käitlemises, Valter Keisi GoBusi juhatuse liikmena pistise ja altkäemaksu andmisele kaasaaitamises ning juriidilist isikut GoBus pistise ja altkäemaksu andmises. Kui kohus GoBusi juriidilise isikuna süüdi mõistab, võib firmat oodata kuni 250 miljoni kroonine rahatrahv või sundlõpetamine.

Aprillis toimunud istungil keegi kohtualustest end süüdi ei tunnistanud. Mais otsustas Tartu maakohus kriminaalasja arutamise oktoobrisse lükata.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077