Autor: Mariliis Pinn • 28. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hiina transiit kasvab  kui õnnestub laevaliin siia meelitada

Eestis käinud hiinlased ja Transiidikeskuse AS esindajad leidsid, et vaid Ningbo sadama kaasamisest konteineriprojketi ei piisa, vaja on laevaliini osalust. 

21. –22, mail käis Tallinnas Hiina Ningbo Sadama kõrgetasemeline delegatsioon eesotsas sadama presidendi Wu Jinkuniga. Kohtuti Eesti ühe suurima transiidiettevõtte Transiidikeskuse AS juhtidega, et arutada võimalikku koostööd Muuga konteinerterminali laiendamise arenduse osas, teatas firma.

Kohtumine oli initsieeritud Hiina sadamajuhtide ja Transiidikeskuse AS juhatuse esimehe Erik Laidvee kohtumisest Hiinas märtsi lõpul, Eesti äridelegatsiooni Hiina visiidi ajal. Märtsis tekkis Hiina poolel huvi osaleda Muuga CT omanikeringis aktsionärina. Ometi lahkuti läbirääkimiste lõppedes vaid sooviga edasisi läbirääkimisi jätkata.

“Nagu me operaatorid suurepäraselt teineteisest aru saame, ei saa ükski sadam ega sadamaoperator garanteerida konteinervoogude liikumist läbi teise sadama, seda saavad tagada vaid suured konteinerlaevaliinid,” ütles Ningbo Sadama president Wu Jinkun selgitades, miks pole võimalik Ningbo sadamal suurendada siinseid sadamaid läbivaid kaubavooge. “Laevaliinid aga ei ole valmis kinnitama hetke majandusolukorras ühtki ülemereinvesteeringut,” tunnistas Wu Jinkun.

Sama on viimased neli aastat, mil Tallinna Sadam on Ningbo Sadamaga pidanud läbirääkimisi koostöö osas “Hiinast saabuva transiitkaubavoo suurendamiseks”, kinnitanud ka Transiidikeskuse AS.

“Me peame tegema kõik, et saada kokku täiuslik pakett Muuga konteinerterminali arendamiseks ja sellega läbi Tallinna kulgeva konteinerite transiidivoo hüppeliseks kasvatamiseks,” sõnas kohtumiste järel Transiidikeskuse AS juhatuse esimees Erik Laidvee. “Hetkel polnud hiinlastel meil juba olemasolevale midagi lisaks pakkuda.”

Tallinna Sadama ja Ningbo Sadama vahel sõlmiti 11. janauaril 2008 koostööprotokoll eesmärgiga rajada Tallinna Sadamale kuuluva Muuga Sadama territooriumile konteinerterminal ja aastaga pidanuks olema Hiina poole investeerimisotsus tehtud. Tänaseks on selge, et Ningbo Sadama kaasamine Muuga CT aktsionäriks või mingil muul viisil on otstarbekas vaid siis kui nad kindlustavad meile hüppelise konteinervoo kasvu.

Transiidikeskuse AS on valmis minema edasi koostöös strateegilise partneri ja Tallinna sadamaga kolmepoolse lepingu alusel, kuid primaarne on ikkagi laevaliini kaasamine – seda tõdesid läbirääkimistel kõik osapooled

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077