Autor: Mariliis Pinn • 28. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Autojuhtide tervisekontroll muutub kohustuslikuks vaid iga 10 aasta tagant

Täna kiitis valitsus istungil heaks majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi esitatud eelnõu, mis sätestab, et sõidukijuhtidel tuleb perioodiline tervisekontroll läbida iga 10 aasta järel.

Eelnõuga annab tervisekontrolli tegija sõidukijuhile järgmise tervisekontrolli läbimise tähtaja, mitte enam kehtivusaja tervisetõendile, teatas ministeerium.

See tähendab, et esmase juhiloa omanikul ei tule läbida uut tervisekontrolli, kui ta taotleb esmase juhiloa vahetamist juhiloa vastu.

Praegu kehtiva regulatsiooni kohaselt peab esmase juhiloa omanik läbima tervisekontrolli enne juhiloa vahetamist, duplikaadi väljaandmist või juhtimisõiguse taastamist juhul, kui viimasest tervisekontrollist on möödunud üle kahe aasta. 

Uue valitsuse määrusega "Mootorsõidukijuhi, trammijuhi ja juhtimisõiguse taotleja tervisenõuded, eelneva ja perioodilise tervisekontrolli tingimused ja kord ning tervisetõendite vormid" arvestatakse juhiloa vahetamisel esmase juhiloa saamiseks läbitud tervisekontrollis väljastatud tervisetõendit. Samuti ei pea näiteks nime muutnud inimene või duplikaadi taotleja läbima tervisekontrolli ning nime muutnud sõidukijuhi abiellumisel (näiteks 3. aastal pärast esmase juhiloa saamist), arvestatakse juhiloa taotlemisel esitatud tervisetõendit. 

Kuigi uues määruses on loobutud tervisekontrolli läbimise nõudest tervisetõendi kehtivuse ajal, säilib juhtimislubade omanikul tervisekontrolli läbimise kohustus, kui tal on liiklusseaduse alusel tuvastatud liiklusohtlik haigusseisund ja ta on sõiduki juhtimiselt kõrvaldatud liiklusseaduse alusel, kuna sel juhul on tervisekontrolli läbimine vaieldamatult vajalik.

Samuti säilitatakse eelnõus arsti õigus suunata juhilubade omanik tervisekontrolli juhul, kui tal tekib arstliku läbivaatuse ajal kahtlus, et juhi tervislik seisund ei võimalda tal sõidukit juhtida.

Vabariigi Valitsuse määrus jõustub kolmandal päeval pärast Riigi Teatajas avaldamist.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077