Autor: Mariliis Pinn • 22. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ekspedeerija terroriseerib  vedajaid

OÜ Carlende Inkasso & Õigusabi võlanõudja Ants Päär selgitas, et Mediron Logistics OÜ, mis kuulub Ille Lepamaale ja mille tegevjuht on Indrek Pärn, võlgneb vedude eest erinevatele firmadele ligi miljon krooni.

„Vedusid on tellitud, meestele on makstud, kütus on makstud, nüüd tahetakse oma raha saada. See on lihtlabane vargus,“ siunas Päär ekspedeerijat. Ta rääkis, kuidas ettevõtte tegevjuht Indrek Pärn kutsub politsei, kui keegi talle võlgu meelde tuletab. „Pabereid ta ei aktsepteeri, telefonile ei vasta. Ükskord istusin tema suvila ees 6 tundi, et mehega rääkida. Ta kutsus politsei,“ seletas ta. „Asju saaks ka tsiviliseeritult ajada,“ lisas Päär.

Seetõttu korraldaski Päär neljapäeval ametliku piketi võlgnike maja ees. Ta selgitas, et üks aktsiooni eesmärk oli avalikkuse tähelepanu sellisele probleemile tõmmata. „Kogume kokku firmad, kellele võlgu ollakse, teeme ühisavalduse, et algataks uurimine kelmuse alusel,“ selgitas ta aktsiooni eesmärki. „Tahame, et sellised ekspedeerijad nagu Pärn tegevuse lõpetaks ja oma võlad ära maksaks.“

Pool kümme saabus sündmuskohale ka politsei, kellele Pääri sõnul Pärn kaebas, et rikutakse inimõigusi, tema rahu ja ei lasta elada. „Meil oli luba olemas ja see oli rahulik meeleavaldus,“ lisas ta.

Protest kestis 23.45ni, luba oli meestel meelt avaldada südaööni

Päär sõnas, et kliente petvaid ekspedeerijaid on kümne ringis, kuid vanad kaovad ja uued tulevad peale. „Tegu on kuritahtlikkusega, et saadaks kliendilt raha kätte, venitakse ülekandega või omastatakse raha. Tavaliselt valitakse ohvriteks nõrgemad. Kõigepealt tehakse koostööd, makstakse raha, võidetakse usaldus. Mingi aeg makstakse ja siis jäetakse lihtsalt raha maksmata,“ selgitas ta. Päär tõi näite, et transpordifirmale on saadetud e-mail, et klient pole raha maksnud, samas temale on paberitega tõestatud, arved on tasutud.

Pääri sõnul on Eestis inkasso tegevust reguleerivad seadused puudulikud ja politsei ei aita, ei taheta tsiviilvaidlustesse sekkuda. Päär selgitas, et viimasel ajal on transpordis süvenev probleem, et ei saada raha tehtud töö eest kätte. „Minu firma tegeleb 3-4 erineva petturiga. Igal pool on sama skeem – tellitakse töö, kliendilt saadakse raha, kuid seda ei maksta tegijale edasi. Aga vedajatel on ju vaja autojuhtidele maksta, liisingu eest tasuda, osta kütust, auto vajab hooldust,“ selgitas ta.

Naabrite käest kuulis ta, et peale eelmist külaskäiku olevat Pärn rääkinud, kuidas tuli musta BMWga mees suure kuldketiga ja tahtis kõiki ära tappa. „Ma rahulikult ootasin, et saaks temaga rääkida. Normaalsed inimesed räägivad asjadest. Äkki on mingid probleemid, elu selline. See on ju kõigest raha. Aga see on esimene juhtum, kus niimoodi mõnitatakse ja käitutakse nii nahaalselt. Sellised ekpedeerijad solgivadki turgu ja majandus läheb nende pärast alla,“ lisas ta.

Neljapäeva õhtul ei soostunud kohaletulnutega suhtlema ei Mediron Logistics OÜ juhatuse liige ja omanik Ille Lepamaa ega firma tegevjuht Indrek Pärn. Kõik väravad olid lukus ja silt teatas, et hoovis on kuri koer. Firmaga seotud mobiilinumbreid valides selgus, et need on ajutiselt suletud, lauatelefonidele ei vastata. E-kirjaga saadetud kommnetaari palve on siiani jäänud vastuseta.

Mediron Logistics OÜ on 2003. a loodud Eesti erakapitalil põhinev transpordi ja ekspedeerimisega tegelev ettevõte. Ettevõttel maksuvõlgu pole.

Firma on võlgu sellistele vedajatele, nagu A.P. Kaubatrans OÜ, FIE Ervin Peri, Vespal OÜ, Beweship OÜ, Arco Trans AS, Transiitveod AS, Mokiren OÜ, Rene Auto AS,  Saku AB, Toiduveod AS ja Tradeway Ltd. Võlgade suurused on paarist tuhandest kroonist poolest miljonini. (Allikas: OÜ Carlende Inkasso & Õigusabi)

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077