Autor: Mariliis Pinn • 19. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Järeleandlikul kolimishinnal langemisruumi veel varuks

Mai algul kuulutas kolimisfirma Adduco OÜ välja kampaania, milles osalev klient võib ise otsustada, kui palju raha ta teenuse eest on nõus välja käima.

Adduco OÜ juhatuse liige Anton Bazõlev tunnistas, et siiani on huvi ootuspärasest väiksem olnud. Kuuajase kampaaniaga loodetakse saada 40-50 lisatellimust, ent seni on neid lisaks tavapärasele tööle tulnud vaid 5-6.

"Üks klient maksis täpselt poole vähem," jagas Bazõlev seniseid kogemusi. "Küsitakse näha hinnakirja ja makstakse keskmiselt 10-20% vähem, kui seal kirjas on. Keegi rohkem maksnud ei ole," lisas ta ning märkis, et küllap on kolimisteenuste hinnad siiski liiga kõrged. Ometi annavad inimesed meestele ka jootraha.

Bazõlevi sõnul on kolimisteenuste turul hinnad ebareaalselt madalad. "Nägin kord konkurendi pakkumist ettevõtte kolimiseks, mis oli meie omast kaks korda odavam, ehkki tegime soodsa pakkumise, millest oleksin maksimaalset 20% hinnaalandust teinud," tõi ta näite.

Arne Oad kolimisfirmast OK Movers OÜ rääkis, et neil kampaaniaid plaanis pole, kuid teistest firmadest eristuda kavatsevad nad küll. Adduco OÜ kampaania põhimõtet ta ei mõista: "Ma ei kujuta ette, kuidas nad endaga välja tulevad. Näiteks tellib keegi suure töö ja siis pärast ei maksa üldse midagi."

Oad kinnitas, et viimasel ajal on märgata suuremat tungi kolimisteenuste turule. "Üksjagu on uusi tegijaid juurde tekkinud, mõned ehitustaustaga firmad, üks IT ja programmeerimisega tegelev ettevõte," loetles Oad. "Kui kellelgi kaubik on, mõeldakse kohe kolimisteenust pakkuda ja pannakse reklaam püsti," lisas ta.

Oad soovitas kliendil siiski teenusepakkuja tausta uurida. "On juhuseid, kus uued tegijad võtavad tööd, kuid jaks lõppeb poole pealt. Üks klient rääkis, kuidas kolimisfirma asjad trepikotta jättis, trepist üles viia enam ei viitsinud. Mehed koos kaubikuga lahkusid, kuid töö jäi tegemata," rääkis Oad. Siiski arvas ta, et ka uute tegijate seas on asjalikke ettevõtteid, kes pakuvad kvaliteetset teenust, ent eeltöö on siiski vajalik.

"Soodsama hinna saamiseks soovitan küsida hinnapakkumist. Siis ei pea muretsema, et aeg jookseb, aga töömees teeb vahepeal suitsu või ei liigu piisavalt kiiresti," selgitas ta. Oadi arvates on pakkumisel veel langemisruumi ja kauplemisvõimalus on eelkõige suuremate tööde puhul kindlasti olemas.

Aprillis kolimisteenuse pakkumisega alustanud kinnisvarabürool Uus Maa on esimesed kolimised tehtud. Uus Maa Kolimisteenuste juhatuse liikme Elari Tamme sõnul loevad kliendid praegu kindlasti rohkem raha kui kunagi varem. "Turumajandus lausa nõuab kauplemist. Teenuse tunnihind on üks võimalus arvestamiseks, kuid kindlasti on olemas ka kokkuleppe hind, näiteks lähevad suuremahulised tööd tükihinna alla," selgitas ta.

Tamm tõi näiteks, et kui kliendile pakutakse välja, et tema korteri kolimine võtab aega neli tundi, ent reaalset tööd tehase viis tundi, siis kliendi jaoks on see tund tasuta. "Teine asi on siis, kui selgub, et töömaht suureneb väga oluliselt. Siis lepitakse kokku uus hind, aga seda kindlasti mõlemapoolselt," kinnitas ta.

Kolimishinnad

    * Töömees 150-165 kr/h

    * Mööbli monteerija 185-200 kr/h    * Kaubik, veoauto Tallinnas 199-280 kr/h    * Väljaspool Tallinna 4.90-10 kr/km    * Pianiino 800-1000 kr/tk    * Kauba pakkimine 200-370 kr/h    * Päev pakkimist, 2 pakkijat 2500 kr

Näidispakkumine

OK Movers OÜ

    * Keskmise 2toalise korteri või väiksema büroo, milles on 2-4 töökohta, kolimine Tunnihind koos käibemaksuga 600 krooni, sellest 320 krooni kahe töömehe hind (160 kr x 2) ja veoauto hinnaga 280 kr/h.

    * Ajakulu 2-4 tundi, mis teeb kolimise lõppmaksumuseks 1200-2400 krooni.    * Hind ei sisalda pakkematerjale. Eraldi tasu alla lähevad raskete esemete teisaldused.    * Kaubikut ja kaht kolijat võiks kasutada juhul, kui mööbliesemeid on kuni kolm ühikut ja kaste ning pakke mitte üle 50. Kaubiku tunnihind 200 krooni.

Allikad: 123 Kolimiskomando, Move On OÜ, Adduco OÜ

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077