Autor: Mariliis Pinn • 8. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Paljud väikelaevajuhtid ei tunne meretavasid

Kuna suur osa väikeleavajuhte ei oma juhtimistunnistust, jagab Eesti Riiklik Autoregistrikeskus väikelaevade ja jettide registreerijatele kingituseks CD-plaadil oleva väikelaevajuhi koolitusmaterjali,

Elektrooniline konspekt sisaldab informatsiooni väikelaevanduse algtõdedest kuni veeliiklusohutuse ja esmaabi teemadeni, teatas Eesti Riiklik Autoregistrikeskus.

Väikelaevajuhi tunnistus ei ole kohustuslik, kui veesõiduki mootori võimsus on kuni 25 kW või purjepinna suurus kuni 25 m2. Enamik väikelaevaregistris olevatest paatidest kuuluvad just sellesse gruppi ning nendega tohib tunnistust omamata liigelda valgel ajal ning hea nähtavuse korral merel kuni 5 meremiili ja sisevetel kuni 9 kilomeetri kaugusel kaldast. Seetõttu ei ole paljudel värsketel ja kauaaegsetel paadiomanikel väikelaevajuhi tunnistust ning nende teadmised meresõiduohutusest on kasinad või puuduvad üldse.

ARK alustab järgmisest nädalast väikelaevade ja jettide registreerijatele väikelaevajuhi koolitusmaterjalide jagamist, mis aitab mainitud tühimikku täita. Põhjalik väikelaevanduse konspekt võimaldab omandada veeliikluse ja väikelaevanduse põhitõdesid arvestades Rahvusvahelise kokkupõrgete vältimise eeskirja (COLREG) ja kohaliku seadusandluse nõudeid ning väljakujunenud meretavasid.

Lisaks saab koolitusmaterjali abil koheselt oma teadmisi kontrollida ning soovi korral kuvatakse lahendajale pärast vastamist korrektsed vastused. Koolitusmaterjal koosneb kolmekümnest peatükist, mis jagunevad omakorda kuni paarikümneks alamteemaks.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077