Autor: Mariliis Pinn • 8. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestlaste odavam stividorsüsteem pakub rohkem võimalusi  

TISKi infosüsteemi hind kordades odavam nn maailmanimedega programmidest, mis vaatamata kõrgele hinnale ei paku siiski terviklikku infosüsteemi,  selgitas Transiidikeskuse ASi juhatuse esimees Erik Laidvee.

"Arvestades asjaolu, et toote omahind on reeglina ikkagi ärisaladus, siis ei pea me otstarbekaks ka oma TISK'i arenduskulude avaldamist. Küll aga võime öelda, et kuna Transiidikeskuse AS'i ja tema tütarfirmade töötajad on suuremas osas ise selle süsteemi loojad, siis on meie infosüsteemi väljamüügihind kordades odavam nn maailmanimedega programmidest, mis vaatamata kõrgele hinnale ei paku siiski terviklikku infosüsteemi stividoriseltsidele, vaid lahendavad üksikuid lõike nagu laoarvestus, laadimistööde teostamise arvestus, personaliarvestus, raamatupidamine jms," ütles ta.

Laidvee selgitas, et TISK® on programmide kompleks, mis võimaldab pidada stividoriseltsi tootmistegevuse planeerimist, arvestust ja analüüsi. Stividoriselts osutab kauba ümberlaadimisteenust. Peale-ja mahalaadimistöid viiakse läbi töökäsu alusel vastavalt kinnitatud tehnoloogilistele skeemidele. Lisaks kauba ümberlaadimisteenustele ning hoiustamisele osutavad paljud stividoriseltsid ka  muid teenuseid nagu kaubaomaniku vahetus, kaupadele lisaväärtuse andmine).

Ülevaade süsteemist

TISK® võimaldab pidada alljärgnevat arvestust:

- Kaup (nimetus, omadused, defektid, kogus, kaal, pakend jne.);

- Transport;- Kauba saatja, saaja, ekspediitor;- Operatsioonid kaubaga;- Dokumendid (leping, kaubalugeja leht, jaotuskava, kauba saatedokumendid jne.);- Kauba ladustamise kohad (laod, platsid);- Sündmused, mis on seotud kauba liikumisega firmas.

Töökäsk on põhidokumendiks ülaltoodud teenuste osutamisel, ning omab unikaalset numbrit. TISK leiab kõiki töötsükli osi sisaldava programmi abiga igale teenusele optimaalseima ja kiireimat lahendust pakkuva tööskeemi. Töökäsus määratakse teenuste osutamistehnoloogia, dokkerite ja kaubalugejate brigaadi koosseis, ning märgitakse vajalik tehnika (laadurid, kraanad jne).

Programmide kompleks koosneb:

- Põhiprogrammist, mis võimaldab kauba liikumise ja laoarvestust;-  lastimis/lossimistööde (personal + tehnika) planeerimist ja täitmist;- web-lisadest, mis võimaldavad stividoriseltsi info koostalituse klientidega;- hooldusprogrammidest (tolliaruanne, informatsioon firma teenistustele ja klientidele Excel formaadis, koostalitus välisprogrammide andmebaasidega jne).Stividoriseltsi tootmistegevuse infosüsteemi TISK® kasutamise kogemus firmades: AS Refetra (Muuga sadam), OÜ Varumees (Muuga sadam), Baltic Scrap Terminal OÜ (Muuga sadam), AS HTG Invest (Tallinna sadam) on näidanud:

- Infosüsteemi funktsioonide valik on täielik;

- Realiseeritud funktsioonid vastavad Euroopa Liidu nõuetele kauba arvestamisel;- TISK® on avatud süsteem (programmis olevad vahendid võimaldavad lisada süsteemi kauba uued omadused, dokumendid ning uue funktsionaalsuse);- Põhi ülesannete täitmiseks loodud infosüsteemi TISK® interface on väga mugav.

TISK infosüsteemi kasutavad ettevõtted:

•  võidavad oluliselt oma teenuste osutamise kiiruses;• osutavad teenust kõige optimaalsema laadimisskeemi järgi st. minimaalseima omahinnaga• saavad koostada erinevaid aruandeid, teostada operatiivselt analüüsi tehtud tööde ja osutatud teenuste efektiivsuse ja tasuvuse osas.• ei pea sisestama ühtesid ja samu andmeid mitu korda;• saavutavad olulise tööjõu kokkuhoiu  ( TISK suurema kasutaja näitel on tööjõu vähenemine olnud mitmekordne), mis sõltub konkreetsest ettevõttest• võivad elektroonselt juhtida terminali asudes ise ükskõik millises maailma punktis.• klientidel võimalik elektroonselt saada online infot oma kaupade kohta, mida stividorifirma käitleb ja ladustab ning anda ka laadimiskorraldusi.• saavad elektroonselt vahetada informatsiooni tolliga.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077