Autor: Mariliis Pinn • 4. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Venemaa liigutab tollivormistuse piirile

Venemaa on muutmas oma tollisüsteemi, nimelt kolib tollivormistus välispiiri lähedusse ning samal ajal spetsialiseeruvad piiriületus- ja tollipunktid teatud kaupadele.

Venemaa tolli reform on juba käimas, samas lõplikult muudatused on jõustuvad alles aastal  2020, kirjutas Kauppalehti. Juba aastaks 2014 peaks kõikide autodel veetavate kaupade tollivormistus toimuma piiri lähedal asuvates terminalides. Aastaks 2020 hõlmaks see ka raudteel veetavate kaupade tollivormistust. Sellise otsuse võttis vastu peaminister Vladimir Putin juba septembris 2008.

Soome läheb enamik kaupu Venemaale Imatran, Nuijamaan ja Vaalimaa kaudu, kuid millised kaubad, millisel marsruudil kulgema hakkavad, on veel ebaselge.

Venelased reformivas süsteemi, sest nad soovivad rasketranspordi vähenemist keskustes. Nad loodavad ka järelevalve intensiivistamisele. Olulised on ka regionaalpoliitilised põhjused. Piirialadele nimelt soovitakse töökohti.

Põhjendused üllatava ettevõtjaid. Kaup peab on igal juhul keskustesse jõudma ja see, kus tolliväärtus toimub, ei mõjuta liiklusest. Pigem vastupidi, uus süsteem võib isegi suurendada transporti.

Järelevalve tõhustuks kahtleb ka Venemaa Autovedajate Assotsiatsioon ASMAP. Olukord on nende arvates juba hea, sest eelmisel aastal ei tollitud vaid 0,0053% 1,5 miljonist saadetud kaubapartiidest.

ASMAP on ka arvutanud, et tollivormistus piiripunktides suurendavad kulusid 3,2 protsendipunkti võrra, aastas oleks tõus isegi 240 miljonit USA dollarit. Möödunud aastal Venemaa rahvusvaheliste vedude üldine käive oli 7,5 miljardit USA dollarit.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077