Autor: Mariliis Pinn • 4. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maipühad tõid mandrilt Saaremaale ja Hiiumaale 11 500 reisijat

OÜ Väinamere Liinid teatel teenindati Väinamere reisijaliiklust maipühadel väga madalast veetasemest hoolimata sujuvalt, neljapäeval ja reedel saabusid mandrilt Saaremaale 8300 reisijat ja 2860 sõidukit ning Hiiumaale 3200 reisijat ja 900 sõidukit.

Väinamere Liinid OÜ teenindusjuhi Anu Hiiuväina sõnul pani erakordselt madal veetase (kuni 51 cm alla nulltaseme) kaptenid väga tõsiste valikute ette, teatas firma. „Juba mõned päevad enne pühi sai selgeks, et nädalavahetus tuleb raske Rohuküla-Heltermaa liinil, mis on veetaseme kõikumise suhtes eriliselt tundlik. Meresõiduohutus on esmatähtis ning kui kiilu all enam piisavalt vett ei ole, siis laevad väljuda ei tohi. Seetõttu pidime liikluse jätkumise tagamiseks kiiresti langetama otsuseid ning heameel on, et õnnestus nende abil mitte ainult vältida liikluse katkemist, vaid ka tagada suhteliselt sujuv teenindus kõigil liinidel. Ilmastikust tingitud liiklustõrkeid kahjuks välistada ei saa ning täname omalt poolt reisijaid kannatlikkuse ja mõistva suhtumise eest eriolukordades,“ lausus Hiiuväin.

Hiiuväina hinnangul on reisijavoogude sujuvamaks muutmisel kaasa aidanud ka juba aasta edukalt toiminud eelmüügipiletite süsteem, mille abil on reisijatel võimalik jälgida eelispinna täituvust ning põhjalikumalt oma sõiduaegu planeerida. „Eelmüügisüsteemi efektiivsust näitab seegi, et pühapäeval Saaremaalt tagasisõidul sadamasse ootejärjekorda ei tekkinudki ning ka Hiiumaal oli pühapäeval olukord rahulik,“ lisas Hiiuväin. Maipühade nädalavahetusel teenindatud reisijate koguarvu on praegu veel vara hinnata, kuna paljud reisijad on mandrile tagasisõidu planeerinud tänaseks.

EMHI andmetel oli veetaseme poolest kõige kriitilisem just neljapäeva, 30. aprilli õhtupoolik, mis oli ka suurima nõudlusega aeg saartele sõitmiseks. Kuna kõige suurema süvisega parvlaeva St Ola jätkamine Rohuküla-Heltermaa liinil oli ülimadala veetaseme juures võimatu, otsustas Väinamere Liinid teha liinide vahel laevade vahetuse. Harilaid suunati Kuivastu-Virtsu liinilt Rohuküla-Heltermaa liinile ning asemele viidi St Ola. Kogu talve sadamas seisnud parvlaeval Viire, kes läbis suvehooaja alustamiseks vajalikku mitmenädalast hooldusremonti, katkestati hooldustööd ja alustati koheselt ettevalmistusi võimalikuks liiniletulekuks. Juba tund pärast veeteede ameti inspektsiooni lõppu ja sõiduloa saamist väljus Viire Rohuküla sadamast, reisijatega pardal. Samuti lisati 30. aprilliks täiendavaid reise ka Triigi-Sõru liinile, tagamaks alternatiivi Hiiumaale jõudmiseks.

Nii teenindasid kogu nädalavahetuse vältel reisijaid nii Rohuküla-Heltermaa kui Kuivastu-Virtsu liinil kolm laeva. Hiiumaa ja mandrivahelise ühenduse tagasid Scania, Viire ja Harilaid, Saaremaad ja mandri vahelist liiklust teenindasid Regula, Ofelia ja St Ola.

„Selle tegevusplaaniga suutsime ära hoida mustema stsenaariumi, mille korral oleks võinud jääda Rohuküla-Heltermaa liinile ainult parvlaev Scania, mis tähendanuks väga pikki ooteaegu ja reisiplaanide muutmist, või ka liikluse täielikku katkemist,“ selgitas Hiiuväin. „Vabandame, et toitlustamine parvlaeval Viire puudus, sest kauplemisluba, personali ja varustamist ei ole võimalik 24 tunniga korraldada. Laeva liinile toomist ei saanud aga eelnevalt välja kuulutada, sest reeglina võtab laevale hooaja alguses reisijateveoks loa saamine veeteede ametilt rohkem kui ööpäeva.“

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077