Autor: Mariliis Pinn • 30. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valitsus kiitis heaks Kanada ja ELi lennutranspordilepingu

Valitsus kiitis täna heaks lennutranspordilepingu Kanada ning Euroopa Ühenduse ja selle liikmesriikide vahel ning volitas alalist esindajat Euroopa Liidu juures Raul Mälku sellele Eesti Vabariigi nimel alla kirjutama.

Kanadaga sõlmitav lennutranspordileping on olnud ELi pikaajaline prioriteet ning olulise tähtsusega ELi lennundusalase välispoliitika arengus, selgus valituse veebist.

Lepinguga kõrvaldatakse kõik olemasolevad nii ühenduse kui ka Kanada lennuettevõtjate õiguste piirangud lennuühendusel Euroopa Ühenduse ja Kanada vahel. Turulepääsu piirangute kõrvaldamine toob turule uusi ettevõtjaid, loob võimalusi väiksema koormusega lennujaamadele ja lihtsustab ühenduse lennuettevõtjate vahelist konsolideerimist.

Korraldus ei oma otsest mõju lennureisijatele ega kaupade logistikale, sest lennuettevõtjatel puuduvad ärihuvid veoõiguse realiseerimisel Eesti ja Kanada vahelistel lennuliinidel. Küll aga annab lepingu sõlmimine reisijatele õiguskindluse, et EL ja Kanada vaheline regulaarne lennuühendus toimib.

Tegu on ühe osaga nn avatud taeva õhuruumi lepingust, segus ELi veebist. Lennutranspordi liberaliseerimise leping Kanadaga tooks majanduslikku kasu lennuettevõtjatele, lennujaamadele, reisijatele, lastisaatjatele, turismindusele ja majandusele laiemalt nii Euroopa Liidu piires kui ka Kanadas. Vastavalt komisjoni algatatud majandusuuringule võib eeldada, et pärast turgude avamist suureneb reisijate arv ligikaudu üheksa miljoni võrra. Lisaks sellele võidavad tarbijad tänu avatud lennunduspiirkonnale tõenäoliselt vähemalt 72 miljonit eurot. Leping tugevdaks veelgi transatlantilisi majandussidemeid ja täiendaks Ameerika Ühendriikide ja Euroopa Liidu vahelist lennunduslepingut. Lisaks sellele, ja see on sama oluline, on see verstapostiks teel lennutranspordisektorit reguleeriva õigusraamistiku rahvusvahelise ümberkujundamise suunas.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077