Autor: Rivo Sarapik • 23. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soomlaste hirm Eesti odavate vedajate ees asjatu

Eesti Rahvusvaheliste Autovedajate Assotsiatsiooni (ERAA) peasekretär Toivo Kuldkepp peab soomlaste hirmu odavate Eesti vedajate ees ülepingutatuks.

Kauppalehti andmetel on kevadel suurenenud veoautode liikumine Soome sisevedudele Poolast ja Eestist. Hindu allapoole suruvad veofirmad on ristitud odavvedajateks. „Mul ei ole andmeid, et Eesti firmad oleks sinna massiliselt tikkunud,“ ütleb Kuldkepp.

Kuldkepi sõnul on Soome turg ära jagatud. Kui kaubaveol midagi juhtub, siis vastutab kauba saatja. Seetõttu on võõra vedaja kasutamine riskantne. Pealegi ei näe Kuldkepp erilist võimalust, et Eesti vedaja suudaks olla odavam naaberriigi kohalikust vedajast. Ainus võimalus on ehk ainult autojuhi palga arvelt odavamat teenust pakkuda. Samas on aga kõikides välisriikides sarnane veoressursi ülejääk nagu Eestis.

Soome sisevedude reguleerimise vabamaks muutumine on Kuldkepi sõnul teinud mugavamaks ehk ainult olukorra, kui Eesti vedajal on vaja siit viia koorem Põhja-Soome. Tavaliselt on sealt raske leida tagasikoormat Eestisse. Nüüd on võimalik sealt võtta kaup Soome sisevedudeks ja Eestisse tulev koorem võtta peale alles Helsingist.

Kuldkepp teab ainult ühte autovedajat, kes on läinud Soome vedusid teostama. Selle ettevõtte äriplaan oli aga seotud hoopis Venemaa veolubadega. Eesti ja Venemaa vahelisi vedusid teostavad 70% ulatuses Eesti vedajad, mistõttu on iga aasta puudu Venemaa veolube (veolube vahetatakse riikide vahel võrdsuse alusel). Soomes on aga olukord vastupidine – seal on Venemaa veolube küll, kuna Soome ja Venemaa vahel sõidavad 97% ulatuses Venemaa veofirmad. Soomlased on pidevate probleemide tõttu Venemaa tolliga loobunud Venemaale sõitmisest. Kuna Soomes on Venemaale sõidu veolube vabalt saada, tegigi see Eesti vedaja Soome eraldiseisva ettevõtte.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077