Autor: Mariliis Pinn • 16. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põhjaliku planeeringuta automaatne ladu võib-olla mõttetu

Automaatsed laosüsteemid võivad osutuda eelneva analüüsita ja  põhjaliku planeerimiseta vähe-efektiivseks või isegi mõttetuteks, tõdeti Stokkeri (AS Mecro) ja SSI Schäferi seminaril.

Seminaril osales üle 20 Eesti suurettevõtte. Esinejateks olid automaatsete laolahenduste spetsialistid Ole Madsen, Valericio Leppe ja Morten Roe Kirch SSI Schäfer’ist, vahendas korraldaja.

Automaatsed laosüsteemid on oma põhimõttelt kahtlemata väga efektiivsed kuid ilma eelneva analüüsita ja  põhjaliku planeerimiseta võivad tehtavad investeeringud osutuda vähe-efektiivseks või isegi mõttetuteks,

Eelnev analüüs ja täpne planeerimine on väga olulised isegi tavalise kauba-aluse lao rajamisel, kuid automaatsete laosüsteemide puhul  on planeerimisel eriline tähtsus – vajalikud alginvesteeringud on traditsiooniliste lahendustega võrreldes oluliselt suuremad ja planeerimisel tehtud vead võivad oluliselt pikendada tasuvusaega. 

Seetõttu pöörati erilist tähelepanu ladude planeerimisega seonduvatele küsimustele, näiteks: planeerimise etapid, planeerimisele kuluv aeg, kliendi poolt vajalik alginfo, analüüsi tulemuste esitamine, lao eskiis. Nimetatud analüüsi ja planeerimise küsimusi vaadeldi samuti ka konkreetsete näidete (Jysk, Carlsberg, Netto) põhjal.

Seminaril räägiti konkreetsete, juba toimivate, ladude näidetele tuginedes erinevate ladude automatiseerimise võimalustest. Kõne all oli nii peenkauba kui ka kauba-aluste noppe- ja komplekteerimissüsteemid. Tutvustati võimalikke lahendusi alates lihtsamatest – kombineeritud FIFO ja rullikuradade süsteemidest kuni “picking by light” süsteemideni mis võimaldavad ühel laotöötajal käidelda kuni 1000 rida tunnis. Pikemalt peatuti kauba-aluste automaatsel käitlemisel ja ladustamisel. Tähelepanu pöörati kaubaaluste automaatsele komplekteerimisele enne väljastust. Lühidalt puudutati ka häälkomplekteerimist kuid see on juba Eestis hästi tuntud teema ja nii mitmedki ettevõtted juba kasutavad seda edukalt.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077