Autor: Mariliis Pinn • 15. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Narva kogub taas veokitelt raha

Narva munitsipaalfirma võtab alates aprillist 200 krooni iga veoauto pealt, mis Narva kaudu Venemaale sõidab, aastaga toob see firmale vähemalt 3,5 miljonit krooni tulu.

"1. aprillist kella 00.00st võetakse maksu," rääkis Narva munitsipaalaktsiaseltsi Transservice-N dispetšer Pjotr Šulga Põhjarannikule. "Esialgu makstakse ainult sularahas. Kellel tekib sellega mingisuguseid probleeme, need helistavad."

Põhjarannik on varem kirjutanud, et maksu - 169 krooni pluss käibemaks igalt veoautolt - otsustas linnavalitsuselt heakskiidu saanud firma hakata võtma pärast seda, kui siseministeerium kärpis Narvale transiidi reguleerimiseks makstavaid toetusi. Firma Transservice-N juhi ja linnavolikogu liikme Vladimir Mižui sõnul vähendati rahastamist 3 000 000 kroonilt 1 100 000 kroonini aastas. Kuna sellest ei piisa, loobus Narva siseministeeriumiga sõlmitud lepingust ning otsustas iseseisvalt maksu nõudma hakata. Leping kehtis 2005. aastast, enne seda juhtis õiguskantsler korduvalt tähelepanu sellele, et Narvas kehtinud transiidi maksustamine on põhiseadusega vastuolus: vaid riigil on õigus määrata kindlaks oma piiri ületamise tingimusi.

Narva suurima veondusettevõtte, ASi Narva Auto juhatuse liige Nikolai Burdakov ei tahtnud ajalehele avaldada, kuidas ta suhtub sellesse, et linnajuhid on piiriületuse eest maksu kehtestanud.

Samuti Venemaa vedudele orienteerunud Jõhvi transpordifirma OÜ T.R. Tamme Auto juhatuse liige Raivo Murd suhtub piiriületamise maksu väga rahulikult: "Ega siin teist valikut ole."

Siseministeeriumist teatati Põhjarannikule, et linna kehtestatud piiriületusmaksu ei peeta seaduslikuks. "Siseministeerium on sellest probleemist teadlik ning arutab selle lahendamise võimalusi," ütles ministeeriumi pressinõunik Kristina Kareva.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077