Autor: Kadrin Karner • 13. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Töövaidluskomisjon tühistas ebaseadusliku vallandamise DPDs

Üle Eesti ja Euroopa pakisaatmisteenust pakkuv DPD Eesti vallandas ebaseaduslikult ühe oma töötaja, kellele ainuisikuliselt pani süüks 500 000 kroonise kahju tekitamise.

Märtsi keskpaigas tegi töövaidluskomisjon otsuse ning tunnistas töölepingu lõpetamise ebaseaduslikuks. Otsus jõustub kuu aja jooksul peale seda, kui pooled saavad otsuse ärakirja ning asja edasi ei kaeba, ütles Äripäevale tööinspektsiooni töövaidluskomisjoni juhataja Katrin Martis.

Selle aasta jaanuari keskpaigas sai DPD Eestis 2006. aastast töötanud transpordikorraldaja (kelle isik on toimetusele teada) firma tegevjuhilt Tarmo Taelilt distsiplinaarkaristuse, kus oli kirjas, et alltöövõtjad olid firmale esitanud valeandmeid ning esitanud seetõttu põhjendamatult suuri arveid. Detsembri lõpuks oli tuvastatud, et DPD Eesti töötajad olid alltöövõtjate poolt esitatud andmeid lohakalt kontrollinud vähemalt poole aasta jooksul.

Kuigi samal ametipostil töötas korraga kolm transpordikorraldajat, kes kõik tegid ühte tööd ehk võisid teha vigu ka koos, pandi tööülesannete lohakas täitmine ja tekitatud kahju süüks neist vaid ühele. Teda karistati töölepingu viivitamatu lõpetamisega.

“2008. aasta detsembri lõpus saabus Margus Uuenilt (transporditöötaja otsene ülemus- toim.) e-kiri, milles seisis korraldus: palun kirjutada seletuskiri, miks ei ole kontrollitud teekonnalehti korrektselt, avastatud seal autojuhtide poolt kirja pandud valeandmeid ja miks on tööd tehtud lohakalt,” rääkis transporditöötaja. Ta ütles, et tema jaoks nagu ka kahe teise samal ametikohal töötanud mehe jaoks oli selline kiri ehmatav. Uuen nõudis seletuskirju kõigilt kolmelt, lisas transporditöötaja.

Allkirja distsiplinaarkaristusele ja ühtlasi ka oma vallandamisotsusele nõuti transporditööliselt aega viitmata. Mingit dokumendi läbi lugemist talle ei võimaldatud. Küsimusele, kuidas tehti järeldus, et kolme mehe ühisest tööst just tema on see, kes firmale 500 000 kroonise kahju põhjustas, vastas Uuen: „ole rahulik, sina pole ainus kes niimoodi minema aetakse,“ rääkis transporditöötaja.

DPD juht Tarmo Tael kinnitas, et firma sisene juurdlus tuvastas, et puudused ilmnesid konkreetse töötaja töölõigus, kuid ta ei soovinud ettevõtte siseasju ajakirjanduses täpsemalt lahata.

Kuna muud võimalust ei olnud, kirjutaski mees oma vallandamisotsusele alla ning ülemus saatis ta otsekohe asju kokku panema. Kellegagi tal rääkida ei lubatud, kirjeldas transporditöötaja. 

Töövaidluskomisjon küll tühistas vallandamise ja luges selle ebaseaduslikuks, kuid tagasiteed firma palgale ju enam ei ole. Töövaidluskomisjonis küsiti küll transporditööliselt, kas ta soovib oma kohta tagasi, kuid seda ta ei soovinud, misjärel lõpetati asi nii, et töötaja lahkus omal soovil.

Taela sõnul selgus komisjonis, et tegu oli vormilise ebatäpsusega. „Vastavalt komisjoni otsusele tuli vallandamine tühistada ja vormistada lahkumiseks vastastikkusel kokkuleppel. Meie jaoks midagi ei muutunud,“ selgitas ta.

 Lisaks murele, kust leida tööd, raskendab seda ka endine ülemus Tarmo Tael, laimates meest uutele võimalikele tööandjatele, rääkis transporditööline. „Uuest kohast öeldakse, et avaldasite meile muljet, aga kuna AS DPD ütles, et te olete lohakas ja ei saa tööülesannetega hakkama, siis me ei julge teid tööle võtta,“ tõi transporditööline näite.

„Minule ei ole helistatud, et keegi soovib teda tööle võtta ja tema kohta küsitud,“ lükkas Tael ümber väited, et DPD takistab uue töö leidmist.

Märtsi lõpus esitas transporditööline töövaidluskomisjonile uue avalduse, kus nõuab hüvitist töölepingu lõpetamise ebaseaduslikkuse eest, ütles Äripäevale töövaidluskomisjoni juhataja ning lisas, et esimeses avalduses selline nõue puudus. Avaldus tuleb arutamisele 28.04.2009. aastal.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077