Autor: Rivo Sarapik • 25. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vedajad kaotasid käibes, võitsid kasumis

Kõrgete kütusehindade kiuste suutsid transpordifirmad olla eelmisel aastal ühed vähesed, kes said edukalt hakkama. Käibe languse kõrval teeniti arvestatav hulk kasumit enam kui aasta varem.

Veoturu mull on aga lõhkemas. Terve aasta võis kuulda transpordisektorist, kuidas mitmekordistunud kütusehind ja tihedast konkurentsist tulenev hinnasurve on muutnud transporditeenuse osutamisega kasumi teenimise võimatuks ülesandeks. Statistikaameti andmetel olid veonduse, laonduse ja side valdkonna ettevõtted ühed vähesed, kes suutsid eelmisel aastal kasumit kasvatada. Ainsana said nende kõrval varasemast kasumlikuma äriga hakkama vaid kalamehed.

Esialgsetel andmetel oli veonduse, laonduse ja sidesektori 2008. aasta kogukasum 7 miljardit krooni, mis on 13% suurem kui aasta varem. Ettevõtlussektori kogukasum oli 30 miljardit krooni, mis oli neljandiku võrra väiksem 2007. aasta kasuminumbrist.

Veelgi suuremat kasumikasvu näitab Äripäevale oma eelmise aasta majandustulemused avaldanud ettevõtete käekäigu võrdlemine aasta varasemaga. 14 ettevõtte käive on küll 6,5% vähenenud, kuid kasum tõusnud kogunisti 27,8%.

Transporditurg ei ole siiski ühtne ja numbritest selgub, et kütusehinna ralli jäeti turul peamiselt autovedajate kanda. Koore riisujateks on aga ekspedeerijad. Statistikaameti andmetel oli maismaavedajate (va raudteetransport) kogukasum möödunud aastal tervelt 55% väiksem kui 2007. aastal. Ka Äripäevale majandustulemusi avaldanud ettevõtted, kelle andmete võrdlusest koorub kasumlik 2008. aasta, on enamuses ekspedeerijad.

Loe täispikka ülevaadet veoturust ja ettevõtete majandustulemustest 25. märtsi Äripäeva kuukirjast Logistika.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077