Autor: Mariliis Pinn • 19. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuusk: maksuvõla korraga maksmine sundinuks pillid kotti panema

Kriisiajal, mil pangad enne üheksa korda mõõdavad, kui laenu annavad, on firmajuhid leidnud oma likviidsusmurede parandamiseks uue abimehe maksuametis. Nii ajastas ka Arco Trans 1,7 miljoni kroonise maksuvõla.

Viimased kaks kuud on möödunud maksuameti võlgade sissenõudmise talituse jaoks kiirelt, kirjutas Äripäev. Alates aasta algusest on ameti seinte vahel koostatud ettevõtetega tervelt saja miljoni krooni ulatuses maksuvõlgade ajatamise graafikuid ning ajatatud võlgade maht on ületanud veerand miljardi piiri.

Ajatatud maksuvõla intress konkureerib edukalt pankadest pakutuga ning võib jääda koos tulumaksuga 15% alla.

"Võlgade ajatamise võimalus on küll riigi vastutulek, aga kindlasti ei ole see laen," sõnas maksu- ja tolliameti võlgade sissenõudmise talituse juht Kerly Lillemets. Samas nentis ta, et maksuametnikel on käed-jalad tööd täis, kuna ainuüksi viimase kahe kuuga on ajatamiste maht kasvanud pea 70 protsenti ning ajatamislepingu sõlminud "klientide" arv on tõusnud 1600ni.

Ettevõtjaid: maksuametiga lihtsam kui pangaga

"Kui oleksime maksuvõla korraga ära maksnud, oleksime pidanud pillid kotti panema," nentis juba mullu sügisel 1,7 miljoni kroonise maksuvõla ajatanud logistikafirma Arco Trans juht Peeter Kuusk.

Talle sekundeeris Viking Motorsi autokeskust juhtiv Üllar Taniberg, kel õnnestus aasta lõpus ajatada firma 4,6 miljoni kroonine maksuvõlg. "Meil oli maksuametiga lihtsam kaubale saada kui pangaga," ütles Taniberg. Mees tunnistas, et oli lausa üllatunud, et Eesti riigis on selline koostööaldis maksuamet.

Arco Transi juht Kuusk palkas maksuametiga suhtlemiseks küll advokaadi, ent maksuametnikud ise kinnitavad, et lihtsamat asja kui maksude ajatamine annab otsida.

Kogu vajalik info koos taotluste ja intressikalkulaatoriga on olemas maksuameti kodulehel, samuti on ametnikud suurema vaevata telefonitsi kättesaadavad. "Julgen öelda, et pigem maksku see raha riigieelarvesse kui advokaatidele. Vahetu suhtlemine on parem ka meile, muidu tekib katkise telefoni efekt, kus üks ütleb "traktor" ja teine kuuleb "buss"," kinnitas maksuameti võlaosakonna juht Lillemets.

Maksuvõla ajatamise kasuks räägib lisaks intressisoodustusele veel mitu asjaolu - maksegraafiku muutmine või lõpetamine ei too kaasa lisakulusid, samuti on ajatatud maksuvõlg ohutu ettevõtte mainele, kuna seadus ei käsitle sellist makseviisi enam maksuvõlana ja ettevõttel ei teki ka takistusi näiteks riigihankel osalemisel.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077