Autor: Mariliis Pinn • 17. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nikolajev loodab, et Kunda sadam kasvab 20 aastaga poole suuremaks

Kunda sadama direktor Aleksander Nikolajev on veendunud, et kaubamahtude langus on ajutine ja 20-25 aastaga kasvab sadam poole suuremaks.

Nikolajev tunnistab intervjuus Delovoje Vedomostile, et tema töö ei ole kunagi igav. „Minu jaoks peamine kriteerium - kas töö on huvitav. Üheksa aasta jooksul ma ei ole kunagi tüdimust tundnud,“ ütles ta.

Nikolajevi sõnul ei tegele nad teadlikult transiidiga. „Eksport on umbes 70%, peamiselt Läänemere piirkonnas, kuigi näiteks ka Aafrikasse ja Lõuna-Ameerikasse,“ lisas ta. Peamiselt veetakse välja metsa aga ka turvast ja tsementi.

Sadama kaudu tuleb Eestisse tooraine, millest siin on puudus, see on kolmandik sadama mahtudest. „Näiteks ehitussektoris pakkuda graniitkivikillustik ja kruus,“ lisas ta.

Nikolajev ütles, et sadama kaudu liigub Eestisse ka Vene süsi, mida ei mõjutanud isegi aprillisündmused. Ka on paljud varem raudteel liikunud kaubad tee leidnud Kunda sadamasse.

Siiski on majanduslik olukord ka muidu heal järjel sadama tegevusele pitseri jätnud. „Oleme otsustanud mitte ehitada uusi kaisid. Praegu on neid kolm, loodame, et piisab,“ lisas ta lootuses, et peagi siiski kaubamahud kasvavad ja uued investeeringud on mõttekad.

„Arvestades, et käitleme 1,7 miljonit tonni veoseid aastas, oleme üks tõhusamaid sadamaid Eestis, kuid võib-olla ka kogu Läänemerel,“ lisas ta.

„Meil on Venemaaga normaalne suhe. Me ei sõltu transiidist, mis on väga poliitiline. Poliitika poliitikaks, kuid majandus kulgeb omasoodu. Statistika näitab, et Venemaa kaubamahud lääne on suurenenud ja hoolimata tohututest sadamate arendamisest Venemaal, nende ei ole see piisav,“ lisas ta. 

Nikolajev usub, et töö sadamas hoolimata kriisist ei lange. „Usun, et kaubavoogude langus on ajutine,“ lisas mees, kes loodab, et 20-25 aasta pärast on Kunda sadam kaks korda suurem kui praegu.

Kunda sadam asutai  1994 ja kuulub 100%liselt ASile Kunda Nordic Tsement. 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077