2. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tanel Raig: Tugev kulude analüüsija päästab

Üle mitme aasta oli Eesti Post 2008. aastal taas kasumis. Posti­firma juhtkond on teinud kulusid analüüsides väga tugeva töö, mis on muutmas postifirma üheks tugevaima selgrooga ettevõtteks logistikaturul, kirjutab Tanel Raig Äripäeva Logistika kuukirjas.

Pärast Eesti Posti teadet, et ettevõte jõudis 0,4 miljoniga kasumisse, naersid skeptikud irooniliselt, et firma kasumisse tõstmiseks jäeti juhtkonnale üks auto ostmata. Tegelikult ei ole ju Eesti Post parandanud oma tulemust 0,4 mln krooni võrra. Ümberkorralduste tulemusel on  parandusi tehtud 34 mln krooni võrra. Nii suur oli ettevõtte kahjum 2007. aastal.

Ilmselt on Eesti Postis olemas see, kes enamikus logistikaettevõtetes on puudu – tugeva taustaga finantsanalüütik. Ettevõtte praegune juhatuse esimees Ahti Kallaste on olnud riigi­kassa osakonna juht, Tallinna finantsdirektor. Tema tulekuga postiettevõttesse hakkasid toimuma ümberkorraldused. Range kulude analüüs ja ebaefektiivsuse hävitamine ettevõttes. “Ette­võtte efektiivsusega tuleb tegeleda iga päev. Seda ei saa teha kampaania korras,” ütleb Kallaste ja lubab järgmisena üle vaadata transporditraktid. Arvestades, et Eesti Postil on üks suuremad autoparke Eestis, võib uskuda, et seal on peidus veel kopsakas kokku­hoid.

Potentsiaal tulemuse parandamiseks on veel ka uutes teenustes, mida Eesti Post plaanib. Need on küll veel alles plaanid ja tegelikkuses ei pruugi konkurentide õnneks kõik plaanide kohaselt toimida. Kuid isegi uute teenuste vallutamiseta annab kulude analüüsil tehtud töö kindluse, et postifirma saab järgnevate aastate jooksul edukalt hakkama.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077