Autor: Mariliis Pinn • 23. veebruar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Laoseis 2009 andis suuna efektiivsuse kasvatamiseks

18. veebruaril toimunud 5. ladustamise ja laotehnoloogiate aastakonverents LAOSEIS 2009 andis ülevaate ja konkreetseid juhiseid efektiivsuse arvestatavaks ning kiireks kasvatamiseks ladudes.

Käsitletud teemad on väga aktuaalsed praeguses majanduse madalseisus, kus ühest küljest eksisteerib kriitiline vajadus kulude alandamiseks, ent teisalt avanevad ka soodsad investeerimisvõimalused. Konverentsipäeva esimese poole sisustasid Soome ettevõtted Optiscan ja CDC Software, viies läbi seitsmest ettekandest koosneva saalikoolituse „Loogika lisamine logistikale“, teatas konverentsi korraldaja.

Osalejaile anti ülevaade automaatse identifitseerimise tehnoloogiate kasutamise poolt loodavast väärtusest ladudes, keskendudes nii vöötkoodil kui ka RFID-il. Põhjalikult said lahti seletatud WMS-i (spetsiaalne laojuhtimise tarkvararakendus) kasud ettevõtte majanduseesmärkide saavutamisel. CDC Software presentatsioon sisaldas konkreetseid argumente, millest nii logistika- kui laojuhid saavad oma ettevõtteis vastavate esitluste koostamisel lähtuda.

Suurt sentsatsiooni kutsus aga esile Optiscani hääljuhtimisega laosüsteem (Voice Directed Work), mille juurutamise kiirus, lihtsus ja lühike tasuvusaeg avaldasid konverentsil osalejatele sügavat muljet. Rõõm on tõdeda, et esimene Optiscani poolt tarnitav hääljuhtimisega laosüsteem on juba Eestis käivitamisel.

LAOSEIS 2009 pakkus võimalust esmatutvuseks täiesti uue põlvkonna Pick’n Go komplekteerimistehnoloogiaga, mis ühendab endas hääljuhtimise ning juhita automaattõstuki AGV (Automated Guided Vehicle). See tähendab, et komplekteerija ei juhi tõstukit, vaid see liigub automaatselt tema ees, peatudes nende riiulite juures, kust komplekteerijal tuleb midagi võtta. Juhised saavad nii AGV kui komplektreerija wifi kaudu otse arvutisüsteemist, kusjuures viimasele laekuvad need kõrvaklappide kaudu. Töötajal on seega käed ja silmad kogu aeg vabad ainult vajalike kaupade leidmiseks ning komplekteerimiseks. Aega ei kulu tõstukile minekuks, sellelt mahatulekuks, ega ka komplektreerimistsoonist kauba väljastamistsooni transpordiks. AGV-d liiguvad tsoonide vahel täiesti iseseisvalt. Ühe tellimuse komplekteerimise lõppedes asub aga komplekteerija koheselt koos uue AGV-ga järgmise tellimuse kallale.

Konverentsipäeva teises pooles selgitasid Lauri Varandi (Magnum Logistics), Toomas Veskus (Onninen) ja Tarmo Rei (Rakvere Lihakombinaat), kuidas valida vajadustest lähtuvat laotehnoloogiat, analüüsida protsesse ja juhtida personali lao paberivaks muutmisel. Kõigil kolmel firmal on need suured muudatused juba edukalt seljataga ning esimestel tasuvuski saavutatud!

Konverentsipäeva lõpetuseks selgitas KMA tegevjuht Andrus Männisalu lihtsat ning soodsat meetodit, kuidas võtta kasutusele käsiterminalid (skännerid) ning ühendada need olemaoleva lao- või majandustarkvaraga.

Lisaks ettekannete kuulamisele ja videote vaatamisele oli osalejail võimalus tutvuda ka näituse ekspositsiooniga. Esitletud olid mitmekülgsed tehnilised seadmed ning tarkvaralahendused. Konverentsi ettekannete täisversioonidega on võimalik tutvuda kodulehel www.sensei.ee

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077