Autor: Mariliis Pinn • 11. veebruar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaubamaja logistikajuht: uus ladu on rahamasin

Praegu on just õige hetk investeerida ja uuest laost saab tulevikku vaadates tõeline rahamasin, ütles Tallinna Kaubamaja ASi logistikajuht Uku Peerna ABC Kinga uut ladu tutvustades.

Laoinventari hind oli 2,5 miljonit krooni, 1 miljon maksis IT-lahendus, millest tarkvara maksis vaid 400 000 krooni ja ülejäänu riistvara. „Kallid masinad on, kuid saime neid testida, loopida vastu maad, ei juhtunud midagi. 3,5 miljoni eest ehitada uus asi, uue süsteemiga, see on väga odav. Tänast olukorda vaadates väga õige moment, tulevikku vaadates on tegu rahamasinaga, tänane kulutus toodab väga palju rohkem tagasi. Õnneks on omanikel olnud piisavalt südikust, et õigel hetkel raha kõrvale panna,“ lisas Peerna.

Lao ideeline isa Peerna seletas, et ladu on kahel korrusel, sest on suve ja talvejalatsid. „Talvejalatsid on üleval, sest kütteperioodil on seal soojem ja suvel all jahedam,“ lisas ta. Ka tõi ta välja lao katuseaknaid, et palju valgust oleks.

Töökohti enam ei ole, vaid on mobiilne pihuarvuti, millega peaks kogu töö tehtud saama, masin näitab, palju tooteid ja kus need on. Kingad on kindlas järjekorras ussikujuliselt mööda riiuleid ja koridore. „See on Browni liikumise vältimiseks. Siin ei ole midagi kunagi kadunud, lao inventuuri saab tehtud 8 tunniga,“ selgitas Peerna.

Lisatarned on võimalik teha iga 15 minuti tagant. „800 paari kinga komplekteerimine enne võttis aega ühel inimesel terve päeva, praegu tehakse see tunniga,“ lisas ta. Laos on veel reservi ühe samasuure ettevõtte teenindamiseks.

Lao teises pooles on suured kaubad, mida hakatakse käsitlema, silte ja turvaelemente lisama, et need oleksid kohe poe tarvis müügikõlbulikud, „Uue kauba vastuvõtu kiirus on 12 tundi. Varasemalt võttis see nädal aega,“ ütles Peerna.

„Maja hakati kolima jaanuari keskel, kogu IT-süsteemi integreerimine, ka poodidesse, võttis kolm nädalat,“ rääkis logistik.

ABC Kinga tegevjuht Silja Silm selgitas, et kui Kaubamaja ostis ära kaks kingapoodide ketti oli ebamõistlik edasi pidada kahte ladu. „Sügisel hakkasime vaatama, mida pakutakse ja see pind ehitati täpselt meie vajadusi arvestades,“ kommenteeris ta uue lao üürimist.

Ladu jäi Tallinna, sest kuigi kauplused on üle Eesti ja ka Lätis, siis kõige suurem müük on Tallinna poodides, mis vajab rohkem kaupa. „Nüüd saame kahe poe kauba korraga saata,“ loetles ta lisaplusse.

Klient küll otse uut ladu ei näe, kuid Silma sõnul on võit see, et uus kollektsioon jõuab kliendini nüüd kiiremini ja see on firma konkurentsieelis. „Käsitlemine võtab minimaalse aja, sellest nädalast saadame välja juba uut kevade kaupa,“ lisas.

Ka lao jääk on paremini kontrolli all, kuna kaubal on lihtsam silma peal hoida, selgitas Silm. „Varud ei jää enam kauplustesse, vaid lattu ja ei teki enam tagurpidi logistikat. Saame hinnata järgmist sisseostu ja teha selle põhjal plaane,“ lisa ta.

Üürikulud vähenevad uues laos 25%, ladu renditi viieks aastaks, lepingut on võimalik pikendada.

Lisaks plaanib firma üle minna sisseostetud transporditeenusele. „Hetkel on turul on odavam kasutada sisseostetud transporti,“ ütles Silm.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077