Autor: Mariliis Pinn • 2. veebruar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lennujaamas köhijad võidakse luubi alla võtta

Uue ohtliku viiruse esilekerkimisel ei oleks tal kuigi raske kiirelt üle terve maailma levida. Selleks annavad suurepärase võimaluse lennukitega lendavad inimesed.

Seega võib ohtlik haigus tekitada väga suurt segadust, sest mitte ainult inimeste tervis poleks ohus, vaid suure tõenäosusega ei lubataks suuremal osal lennukitel õhku tõustagi, kirjutas Novaator.

Seetõttu on ilmselt vähemalt lennutööstusel hea meel Belgia ettevõtte Biorics väljatöötatud tehnoloogia üle, mis aitab haigeid inimesi nende köha iseärasuse alusel tuvastada.

Lennujaamade ootesaalidesse paigutatakse mikrofonid. Kogutud helisignaalid saadetakse arvutisse, mis otsib tavapärase taustamüra seest inimeste köhimisel tekkinud helisid. Spetsiaalsed algoritmid suudavad vahet teha nö hääle puhtaks köhatamise ning viirushaigusele viitava köha vahel. Mikrofone on palju, mis annab võimaluse kindlaks teha ka köhija asukoht.

Tehnoloogia töötab ka loomade peal. See on oluline, sest mitmed loomad võivad olla inimestele levivate haiguste vaheperemeesteks. Näiteks linnugripp võib inimesteni levida sigade vahendusel.

Patenditaotluses kirjeldatakse ka viisi, kuidas saaks jälgida telefonikõnesid ning uurida, kas kõneleja selle ajal köhib või mitte. Nii võiksid valitsused ja haiguste leviku tõkestamisega tegelevad ametkonnad jälgida haiguse levikut.

On selge, et tehnoloogia läbisurumine ei saa olema lihtne ülesanne. Demokraatlike ühiskondade liikmed on harjunud pidama end vabadeks inimesteks ning sellisele nuhkimisele ei tahaks suurem osa inimestest ilmselt hea meelega luba anda.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077