Autor: Rivo Sarapik • 29. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ministeerium: väikesadamate riigilõiv võib alaneda

Väikesadamate ehitus- ja kasutusloa riigilõiv tuleb viia sarnasele tasemele teiste ehituslubadega, ütles majandusministeeriumi juriidilise osakonna juhataja Eva Vanamb portaalile aripaev.ee.

"Sadamaseaduse riigilõivumäärade osas on majandusministeeriumil kavas esitada riigikogu majanduskomisjonile ettepanek neid oluliselt vähendada," tõdes Vanamb.

Riigikogule esitatud seaduseelnõu kohaselt tuleb väikesadama ehitus- ja kasutusloa eest olenevalt ehitise suurusest maksta vähemalt 500 000 krooni riigilõivu. Väikesadamate liit on selle vastu protestima hakanud.

"Algsed riigilõivud hõlmasid kõiki kontrolli- ja  järelevalvetegevusi, mida riik teeb seoses ehitamiseks vajalike lubade väljastamisega, ning lisaks oli olulise komponendina lõivu hulka arvestatud ka riigi omandis oleva veekogu põhja kasutamise või omandamise tasu," kinnitas Vanamb. See oleks puudutanud vaid suuremaid ehitisi – veepõhja aluse pinnaga vähemalt 60 m², lisas ta.

Vanamb kinnitas, et väikesadamate arengu soodustamiseks on otstarbekas riigilõive oluliselt vähendada. "Ministeeriumi poolt majanduskomisjonile tehtava ettepaneku sisuks on viia vastavad riigilõivud sarnasele tasemele, nagu see kehtib teiste ehituslubade puhul," märkis ta.

Lisaks on kavas riigilõivudest eraldada mainitud merepõhja võõrandamise tasu eraldi tasuks, sidudes selle teatud määraga maa maksustamishinnast, selgitas Vanamb. Viimasena nimetatud tasu hõlmaks neid juhtumeid, kui väikesadama rajatise ehitamisega kaasneks ka suurem praegu riigi omandis oleva veekogu põhja ala omandamine sadamarajatise omaniku poolt.

"Hetkel on merepõhja hõivamine reguleerimata ja eraldi lõive merepõhja hõivamise eest sätestatud ei ole, küll kohalduvad aga sadamaehitiste ehitamisele praegu tavapärased riigilõivuseadusest tulenevad ehitamise riigilõivud," rääkis Vanamb.

Eraldi mingit sadamategevuse eest makstavat riigilõivu kehtivas õiguses ei ole, lisas ta.

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077