29. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hädaabisüsteem eCall tuleb Eestisse

Eilesel Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumis toimunud Liikluskomisjoni koosolekul kiideti heaks õnnetuste puhul autost automaatse hädaabikõne edastava süsteemi kasutuselevõtu Eestis.

eCall on Euroopa Komisjoni algatusel läbiviidav liiklusohutusprojekt.  Igal aastal loodetakse eCall abil päästa ligikaudu 2500 eurooplase elu. Projekti sisuline eesmärk on kiirendada liiklusõnnetuste korral hädaabiteadete edastamist  häirekeskusesse, mis omakorda loob eelduse kiiremaks abi andmiseks päästetöötajate poolt.

Tegu on autosse paigaldatava süsteemiga, mis teeb automaatselt või manuaalselt kõneühenduse Häirekeskuse piirkondlikku keskusesse ning saadab koheselt sinna ka  info sõiduki kohta. Kohustuslike andmete hulka kuuluvad ajamärge; sõiduki täpne asukoht (positsioneerimine); sõiduki identifikatsioon; sideteenuse osutaja identifikatsioon; eCall märge, kas eCall algatati manuaalselt või automaatselt. Võimalik on ka manuaalse käivitamise korral kõne juhtimine mitteoperatiivsele abitelefonile.

Andmekandjana nähakse praegu GSM võrku, aga võimalik on ka UMTS (3G side)  võrgu kasutamine. eCall vastastikuse mõistmise memorandumiga on hetkel liitunud juba 14 Euroopa Liidu liikmesriiki  ning Sveits, Norra ja Island. Liitumas on ka Rumeenia, Poola, Ungari ja Luksemburg. Euroopa Komisjon soovib eCall süsteemi rakendada täies mahus Eurpa Liidu territooriumil 2010. aastalks. Eesti Häirekeskusel ei ole praegu veel tehnilisi võimalusi eCalli rakendamiseks, küll aga loodetakse see saavutada praegu väljatöötatava telemaatikarakenduse toel hiljemalt aastaks 2011. Projektiga ühinemiseks on Eestil vaja allkirjastada vastastikuse mõistmise memorandum. Liikluskomisjon kiitis heaks eCalliga liitumise ning projekti edasise arendamise Eestis. 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077