Autor: Mariliis Pinn • 12. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kartellisüüdistus tee-ehituses

Harju maakohus hakkab vaagima Koger & Partnerite gruppi kuuluva tee-ehitusfirma võimalikku kartellikuritegu, kus teine asjaosaline pääses kriminaalsüüdistusest puhtsüdamliku ülestunnistuse tõttu.

Riigiprokuratuur esitas aasta alguses kartellisüüdistuse ASile KPK Teedeehituse ning selle juhatuse liikmele Kaupo Kaljuveele (37) ja nõukogu liikmele Urmas Koidule (41), kirjutas Äripäev.

Nimelt leppisid AS KPK Teedeehitus (kuulub ASi Koger & Partnerid gruppi) ja väidetava kuriteo sooritamise ajal soomlase Jarkko Puhkala juhitud AS Turgel Grupp kokku turu jagamises.

Arutati, milline hinnapakkumine teha Kagu Teedevalitsuse väljakuulutatud riigihankel osalemiseks. 2007. aasta novembri lõpus välja kuulutatud hanke eesmärk on rekonstrueerida umbes 10 kilomeetrit Tartu-Räpina-Värska maanteed.

Ettevõtted leppisid kokku, et riigihanke võidu puhul jagavad ettevõtjad hanke omavahel ära. Otsustati, et KPK Teedeehitus esitab odavama pakkumise - 106,9 miljonit krooni - ja AS Turgel Grupp konkureeriks 108,4 miljoni krooniga.

"Juhtus aga nii, et riigihanke korraldaja märkas, et pakkumised olid peaaegu üks-üheselt sarnased, ja teedevalitsusel tekkis põhjendatud kahtlus firmade kokkumängus. Teedevalitsus teatas konkurentsiametile pakkumiste sarnasusest, misjärel alustasime menetlust," kirjeldas riigiprokurör Triin Bergmann kartelli lõhkumist.

Bergmanni sõnul suhtlesid ettevõtjad omavahel tihedalt. Mõte esitada peaaegu identsed pakkumised ja hiljem hange omavahel ära jagada sündis kõigest paar päeva enne hanketähtaja kukkumist.

"Turgelil ei olnud kõige parem majanduslik olukord (tunamullu jäi firma 20,2 miljoniga kahjumisse - toim). Firma eesmärk oli turule pääseda ja raha teenida," rääkis riigiprokurör.

Menetlus võttis aga Eesti oludes haruldase pöörde, kui ASi Turgel Grupp toonane juhatuse liige Jarkko Puhkala tuli vabatahtlikult konkurentsiametisse, tunnistas kuriteo üles ja tegi kriminaalasja uurijatega igakülgset koostööd, kirjeldades, kuidas, miks ja millal.

Nii pääsesid Puhkala ja Turgel Grupp kriminaalasjast.

ASi KPK Teedeehitus juhid end aga süüdi ei ole tunnistanud.

"Oleme palju kordi varemgi KPK Teedeehitusega teinud riigihangetel ühispakkumisi. Samamoodi talitasime ka kõne all oleva projekti puhul. Kahte erinevat pakkumist tehes oli meie ainsaks eesmärgiks kindlustada, et üks neist ikkagi teetöö võidaks. Pakkusime nii madalaid hindu eelkõige seetõttu, et maanteeamet saaks soodsa hinnaga töö tehtud ja et meie saaksime teelõiku koos rekonstrueerida," selgitas Puhkala.

ASi Koger & Partnerid nõukogu esimees Andres Koger ütles, et kuuleb KPK Teedeehitusele esitatud süüdistusest esimest korda.

"Ausõna! Tõesti, käsi südamel! Praegu kuulen seda teie käest esimest korda. Aga kui te niimoodi ette loete, siis ju nii on. Eile (neljapäeva - toim) õhtul kohtusin Kaupo Kaljuveega, aga ta ei öelnud mulle küll midagi. Reede õhtul hakkab ka igasugust saasta tulema... Enne esmaspäeva ei oska kommenteerida. Pean maja pealt küsima," ohkab Koger.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077