Autor: Mariliis Pinn • 30. detsember 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Teedevalitsused korraldatakse ümber teedekeskusteks

Alates 1. jaanuarist väheneb maanteeameti hallatavate regionaalsete allasutuste arv kuuelt neljale, kusjuures endised teedevalitsused nimetatakse ümber teedekeskusteks.

Ümberkorralduste eesmärk on võimaldada riigiasutusel täielikult pühenduda teehoiu kavandamisele ja tellimisele, teehooldustöid teostavad äriühingud, teatas amet.

“Ümberkorraldamise tulemusena saab maanteeamet paremini keskenduda teehoiu kavandamisele ja avalikule teenusele,” ütles maanteeameti peadirektori asetäitja Koit Tsefels. Tema sõnul hakkavad teedekeskused tegelema mitmete ülesannetega, mida varem teostati peamajas – maanteeametis. Nende hulka kuuluvad nt ehitusobjektide valik, riigihangete läbiviimine ja suurte ehitusobjektide tellimine.

Kui seni on regionaalsel juhtimisel põhinevat maanteehoidu korraldanud maanteeameti kohaliku asutusena lisaks Põhja regionaalsele maanteeametile Tartu, Kagu, Pärnu, Saarte ja Viru teedevalitsused, siis 1. jaanuarist täidavad samu ülesandeid kolm uut asutust – Lõuna teedekeskus, Lääne teedekeskus ja Ida teedekeskus. Uued asutused moodustatakse järgmiselt:

1)      Kagu teedevalitsus liidetakse Tartu teedevalitsusega ning Tartu teedevalitsus nimetatakse ümber Lõuna teedekeskuseks. Lõuna teedekeskuse tegevuspiirkond on Jõgeva maakond, Põlva maakond, Tartu maakond, Valga maakond ja Võru maakond.

2)      Saarte teedevalitsus liidetakse Pärnu teedevalitsusega ning Pärnu teedevalitsus nimetatakse ümber Lääne teedekeskuseks. Lääne teedekeskuse tegevuspiirkond on Hiiu maakond, Lääne maakond, Pärnu maakond, Saare maakond ja Viljandi maakond.

3)      Viru teedevalitsus nimetatakse ümber Ida teedekeskuseks, tema tegevuspiirkond on Ida-Viru maakond ja Lääne-Viru maakond.

Ümberkorraldamise käigus väheneb maanteeameti organisatsiooni ametikohtade arv 322lt 210le, mille tulemusena vabaneb maanteehoiu tarbeks ligi 23 miljonit krooni aastas.

Teehoiu organisatsiooni ümberkorraldamise esimene etapp toimus aastatel 2002-2004, kui 15 teedevalitsuse asemel loodi kuus maanteeameti hallatavat riigiasutust – Harju, Kagu, Pärnu, Saarte, Tartu ja Viru teedevalitsus.

Iga teedevalitsuse tegevuspiirkonnaks kujunes 2 kuni kolm maakonda, kusjuures nimetatud asutused jätkasid teehoolde tööde tegemist nn vana moodi vaid regiooni keskustes. Ülejäänud üheksas maakonnas anti hooldetööde tegemine riigimaanteedel üle erakätesse.

Kuna teehoolduse üleandmine erasektorile õigustas end, siis otsustas valitsus 2007. a 13. septembril anda teehooldetööd ka ülejäänud viies maakonnas eraettevõtjaile. Selleks asutati tänavu riigile kuuluvad äriühingud AS Tartumaa Teed ja AS Pärnumaa Teed (alustasid tööd 1. juunil), AS Virumaa Teed (alustas tööd 1. oktoobril) ning AS Saaremaa Teed ja AS Võrumaa Teed (alustasid tööd 1. novembril). 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077