Autor: Mariliis Pinn • 29. detsember 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtjad ootavad järgmiselt aastal langust

Autotranspordifirma kommenteeris Äripäeva ajakirjanikule Siim Sultsonile, et  2009. aastal ootavad nad isegi 40% käibelangust. 

"Iga kvartal on totaalselt langenud," hakkas riigisiseseid kaubavedusid tegeva AS Kaubaekspress tegevdirektor Tiit Jõevee selleteemalist küsimust kuuldes naerma. Näiteks neljas kvartal langes 20%, enne seda oli olukord veel enam-vähem normaalne. Põhjustena toob ta juhtivana välja üldise majanduslanguse. Kuna ollakse seotud ka ehitajatega, siis on sealse sektori olukord valusalt ka firma enda tegevuses tunda. "See on paratamatu," osutas ta olukorra juhitamatusele.

Järgmisel aastal pidas ta eriti rasketeks just jaanuari ja veebruari. Märtsiks peaks hakkama turg korrastuma - siis on näha, kes jääb, kes läheb. "Meie aga pole mõtteski lõpetada," välistas Jõevee kategooriliselt alla andmise.

Tema kinnitusel on ettevõte planeerinud tulevaks aastaks languse 40%. "Kui aga tulemus kukub enam, siis läheb keeruliseks," lisas ta ohates.

"Kui raha ei liigu, siis siin ka ei liigu," osutas ekspedeerimisfirma Fastway OÜ tegevdirektor Väino Viil käibe-kasumi langusele sellel aastal. Samas kindlat protsenti ta veel nimetada enne tulemuste lõplikku selgumist öelda ei tahtnud.

Põhjustena nimetas ta üldist majanduslangust, aga ka piirijärjekordi ja Venemaa hädadele maksetega. "Kui on kahtlusi, et sealt raha ei saa, siis keegi vedada ka ei taha. Venemaal on ju kraanide kinnikeeramine," pidas ta Venemaad lootusetuks.

Järgmise aasta esimeseks pooleks pakkus Viil vajumise jätkumist. Eks tõtt-öelda läheb kogu tulev aasta alla. "Kellel on suured kohustused, need kukuvad üldse ära. Põhi pole veel käes ja pankrottide laine alles tuleb," hajutas ta igasugused roosakad illusioonid.

Väikebusse ja tarbesõidukeid müüva Autotransport OÜ tegevjuht Marko Õispuu aga teatas sfinksilikult, et käesolev aasta läks plaanipäraselt. "Järgmine aasta läheb ka plaanipäraselt ehk areng on null ehk see on negatiivne," lisas ta napilt.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077