Autor: Mariliis Pinn • 22. detsember 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mutli: Lasnamäe trammiliini rajamine on vältimatu

Tallinna abilinnapea Jaanus Mutli lükkab ümber majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi väite, nagu ei oleks trammiliin kesklinnast Lasnamäele piisavalt hästi põhjendatud.

Abilinnapea Mutlile jääb arusaamatuks, miks ei soovi riik anda eurorahasid vähemalt 120 000 inimese igapäevaelu puudutavale projektile, mis pealinna terviklikku arengut silmas pidades oleks vältimatu samm, teatas linnavalitsus. „Ei sooviks siinkohal hakata spekuleerima selle üle, kas otsus lugeda Lasnamäe trammiliini rajamine ebapiisavalt põhjendatuks langetati poliitilisel kaalutlustel, kuid kindel on see, et Lasnamäe trammiliini vajalikkust saab põhjendada ka vaid üheainsa argumendiga, milleks on tõsiasi, et Lasnamäel elab üle veerandi Tallinna üle 400 000-st elanikkonnast,“ selgitas Mutli. „On igati mõistlik rajada sinna modernne trammiliin kui üks eriti keskkonnasõbralik ühistranspordiliik. Pealegi, Lasnamäe on omal ajal projekteeritud ja ehitatud sellise arvestusega, et põhiliseks ühistranspordivahendiks elanikele saab olema just tramm.“

Tallinn taotles sellel aastal riigilt Lasnamäe trammiliini rajamiseks ligi neli miljardit krooni, kuid taotlus jäeti rahuldamata, mistõttu on projekti realiseerumise täpsem ajakava lahtine. Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi hinnangul ei ole nimetatud trammiliini loomine piisavalt põhjendatud ning seetõttu on vaja lisauuringuid. Ministeerium annab linnavalitsusele Euroopa Liidu tehnilise abi raames 500 000 eurot „Tallinna trammi” projekti uuringuteks ja eelprojekti koostamiseks. Linn annab omalt poolt uuringuprojektile oma eelarvest üle miljoni krooni lähteülesande loomiseks ja tõlkeks.

„Huvitav on veel ka asjaolu, et alles selle aasta märtsis soovitas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium Tallinnal trammiprojektiga edasi minna, kuna keskkonnasõbralik ühistransport olevat riigi prioriteet. Täna peame aga kurvastusega tõdema, et riigi jutt ja tegevus ei käi küll kuidagi käsikäes,“ lisas Mutli.

Seniste arvestuste kohaselt kujuneks trammiliini kogumaksumuseks 3,21 miljardit krooni, peale trammitee kuluks see ka Lasnamäele trammidepoo ehitamiseks ja kaasaegsete trammide soetamiseks. Uue trammiliini rajamine lihtsustaks ja muudaks odavamaks trammivõrgu edasise laiendamise lennujaama ja Mustamäe poole.

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077